Henry Kissinger, ajuns la vârsta de 100 de ani, a fost primit de președintele chinez Xi Jinping în timpul unei vizite pe care fostul secretar de stat american a efectuat-o în China, relatează televiziunea de stat chineză CCTV, citată de Reuters și Agerpres.

Henry Kissinger alaturi de Xi Jinping in timpul unei vizite in China din 2019Foto: Thomas Peter / AP / Profimedia

Președintele chinez i-a transmis fostului secretar de stat american că țara sa nu va uita de „bătrânul nostru prieten” și „contribuția istorică” pe care a avut-o la promovarea relațiilor de prietenie între cele două popoare.

Kissinger a avut o contribuţie importantă la apropierea dintre China şi SUA, în anii 1970. În iulie 1971, când era consilier naţional pentru securitatea SUA, el s-a deplasat în secret la Beijing pentru a pregăti stabilirea de legături diplomatice cu Washingtonul şi pentru a deschide calea vizitei istorice a preşedintelui american Richard Nixon în China din 1972.

Vizita sa de acum are loc în contextul unor relaţii sino-americane încordate; disensiunile în relaţiile bilaterale continuă deşi la Beijing au ajuns recent înalţi oficiali americani - secretarul de stat Antony Blinken, şefa Trezoreriei, Janet Yellen, şi reprezentantul Washingtonului pentru probleme climatice, John Kerry.

Ministrul apărării, Li Shangfu, şi diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, s-au întâlnit de asemenea cu Kissinger marţi, respectiv miercuri.

Kissinger i-a cerut președintelui Joe Biden să nu distrugă relațiile cu China

Fostul secretar de stat american a declarat într-un interviu acordat agenției Bloomberg în luna iulie a anului trecut că relațiile geopolitice din prezent au nevoie de „flexibilitate nixoniană” pentru a dezamorsa conflictele dintre Statele Unite și China, precum și cele dintre Rusia și restul Europei.

Deși a avertizat că Chinei nu ar trebui să i se permită să ajungă într-o situație de hegemonie globală, Kissinger a afirmat că președintele american Joe Biden ar trebui să fie precaut să nu lase politicile interne să intervină în ceea ce privește înțelegerea „importanța permanenței Chinei”.

„Biden și administrațiile anterioare au fost influențate prea mult de aspectele interne în ceea ce privește viziunea asupra Chinei”, a declarat Kissinger în timpul interviului în contextul în care Statele Unite se pregăteau la momentul respectiv de alegeri parțiale („midterm”) pentru Congres.

„Este important bineînțeles să împiedicăm China sau orice altă țară să atingă o stare de hegemonie. Dar acesta nu este un lucru care poate fi îndeplinit prin confruntări fără sfârșit”, a mai susținut el.

Fostul secretar de stat american a avertizat despre o „catastrofă” asemănătoare Primului Război Mondial

Într-o altă intervenție publică a sa ce a avut loc în noiembrie 2020, Kissinger a îndemnat administrația lui Joe Biden să ia măsuri rapide pentru a restabili canalele de comunicare cu China, avertizând totodată că tensionarea relațiilor din timpul președinției Trump ar putea escalada într-un conflict armat.

„Dacă nu va exista o bază pentru vreun fel de acțiune de cooperare, lumea ar putea aluneca înspre o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial”, a declarat el în timpul unei sesiuni deschise a Bloomberg New Economy Forum. Acesta afirmă că tehnologiile militare disponibile astăzi ar putea face o asemenea criză „chiar și mai greu de controlat” decât cele din trecut.

„America și China se îndreaptă tot mai mult către o confruntare și își desfășoară acțiunile diplomatice într-o manieră conflictuală”, a declarat fostul secretar de stat. „Pericolul este că ar putea avea loc vreun fel de criză care să meargă mai departe de retorică și să ajungă la conflict armat”, a subliniat el.

Cu un an înainte el avertizase de asemenea că există pericolul ca războiul comercial declanșat de fostul președinte Donald Trump împotriva Chinei să se transforme în unul real.