Emisarul special al SUA pentru climă, John Kerry, s-a întâlnit marţi, la Beijing, cu principalul oficial responsabil cu problemele diplomatice în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC), Wang Yi, în contextul în care cei doi mari poluatori ai lumii reiau dialogul cu privire la schimbările climatice, relatează AFP.

John KerryFoto: Cristoph Soeder / AFP / Profimedia Images

Kerry, care a sosit duminică în capitala Chinei, a fost primit de Wang Yi la Palatul Poporului. Luni, John Kerry a discutat timp de patru ore cu omologul său chinez Xie Zhenhua, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Washingtonul şi Beijingul "trebuie să ia măsuri urgente pe mai multe fronturi, în special în ceea ce priveşte provocările pe care le constituie poluarea cu cărbune şi metan", a scris el pe Twitter.

"Criza climatică cere ca cele două cele mai mari economii ale lumii să lucreze împreună pentru a limita încălzirea globală", a adăugat el.

"Schimbarea climatică este o provocare comună pentru întreaga umanitate", a comentat, la rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, în cadrul unei conferinţe de presă.

China "va face schimb cu Statele Unite pe probleme legate de schimbările climatice şi vor lucra pentru a face faţă provocărilor şi a ameliora bunăstarea generaţiilor actuale şi viitoare", a subliniat ea.

Acest dialog a fost întrerupt în urmă cu aproape un an: China îl suspendase pentru a protesta împotriva deplasării efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor.

John Kerry va cere Chinei "să nu se ascundă în spatele afirmaţiei că este o ţară în curs de dezvoltare" pentru a-şi minimiza angajamentul în lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat duminică pentru CNN consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Vizita efectuată de John Kerry survine într-un moment în care impactul schimbărilor climatice este resimţit în mod special pe planetă, cu valuri de căldură în numeroase regiuni ale lumii.