Fostul secretar de stat american Henry Kissinger afirmă că geopolitica necesită în prezent „flexibilitate nixoniană” pentru a dezamorsa conflictele dintre Statele Unite și China, precum și cele dintre Rusia și restul Europei, relatează Bloomberg.

Joe Biden si Henry KissingerFoto: Matt Rourke / Associated Press / Profimedia Images

Deși a avertizat că Chinei nu ar trebui să i se permită să ajungă într-o situație de hegemonie globală, bărbatul care a ajutat la restabilirea legăturilor dintre Washington și Beijing în anii 1970 spune că președintele american Joe Biden ar trebui să fie precaut să nu lase politicile interne să intervină în ceea ce privește înțelegerea „importanța permanenței Chinei”.

„Biden și administrațiile anterioare au fost influențate prea mult de aspectele interne în ceea ce privește viziunea asupra Chinei”, a declarat Kissinger, acum în vârstă de 99 de ani, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Bloomberg.

„Este important bineînțeles să împiedicăm China sau orice altă țară să atingă o stare de hegemonie. Dar acesta nu este un lucru care poate fi îndeplinit prin confruntări fără sfârșit”, susține el.

Kissinger a avertizat anterior că deteriorarea relațiilor dintre SUA și China ar putea provoca „o catastrofă comparabilă cu Primul Război Mondial”.

Fostul președinte american Richard Nixon sub care Kissinger a servit în funcția de secretar de stat și-a făcut campanie pe o platformă puternic anti-comunistă în anii 1960, luându-i prin surprindere pe susținătorii săi când a decis să viziteze Beijingul în 1972, un moment care a marcat o dezghețare istorică a relațiilor dintre cele două țări.

Henry Kissinger, criticat dur de Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent împotriva lui Kissinger la sfârșitul lunii mai după ce acesta a sugerat la forumul de la Davos că Kievul ar trebui să renunțe la teritorii pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia.

„Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: 'Să luăm în considerare interesele sale'. Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda "lagărelor de filtrare" construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”, a acuzat Zelenski.

„Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen. Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani”, a mai spus președintele ucrainean.

Kissinger a abordat acest subiect în noul interviu acordat agenției Bloomberg, spunând că afirmațiile sale făcute mai devreme în cursul războiului au fost înțelese greșit.

Fostul secretar de stat american spune că crede că momentul negocierilor de pace între Rusia și Ucraina se apropie și că discuțiile despre viitorul Crimeii ar trebui lăsate pentru acestea.

Urmărește ultimele evoluții din a 147-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.