Ucraina ar putea primi de la SUA rachete cu rază lungă de acțiune ATACM, a declarat un general american, citat de Sky News.

Sistemul de rachete tactice al Armatei SUA (ATACMS)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Kievul a căutat de mult timp sistemele de rachete tactice ale armatei americane, argumentând că acestea i-ar ajuta să lovească forțele rusești aflate mult în spatele liniei de front.

„Această rachetă este un sistem grozav, adaugă raza de acțiune. Practic, ceea ce ar oferi este capacitatea de a ataca ținte mai adânci”, a declarat generalul Randy George, nominalizat de Joe Biden pentru a deveni generalul de top al armatei.

Întrebat dacă ar fi de ajutor Ucrainei, el a răspuns: „Da”.

ATACM-urile sunt rachete balistice sol-suprafață care cântăresc până la 1.673 kg.

Ele au o rază de acțiune de aproximativ 298 km și sunt de obicei mobile pe șosea și bazate pe vehicule.

Au fost folosite pentru prima dată în timpul Războiului din Golful Persic din 1991.

Volodimir Zelenski le-a cerut încă din primele zile ale războiului, dar administrația Biden a fost până acum reticentă în a le trimite.

Marea Britanie a trimis deja Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, cu rază de acțiune similară cu ATACMS, despre care se spune că lovesc cu succes ținte rusești.

Franța a început deja să livreze Ucrainei un număr semnificativ de rachete SCALP, care vor fi integrate în avioane de război neoccidentale, a declarat marți o sursă militară franceză pentru Reuters, adăugând că rachetele, care au o rază de acțiune de 250 km, vor fi folosite doar în interiorul granițelor Ucrainei recunoscute la nivel internațional. Parisul nu consideră că este vorba de o escaladare, având în vedere că Rusia a lansat rachete cu o rază de acțiune mult mai mare, a mai spus sursa.

„Am decis să măresc livrările de arme și echipamente pentru a le permite ucrainenilor să aibă capacitatea de a lovi în profunzime, păstrând în același timp doctrina noastră de a permite Ucrainei să își apere teritoriul", a declarat Macron la sosirea la summitul NATO din Lituania.