Grecia nu ar trebui împovărată cu sarcina gestionării de una singură a problemei migrației ilegale către Uniunea Europeană pentru a nu fi acuzată că nu îi salvează pe cei pierduți pe mare, a declarat luni premierul Kyriakos Mitsotakis, citat de Reuters.

Migranti salvati in Marea MediteranaFoto: Antonio Balasco / Alamy / Profimedia Images

Comentariile sale vin la aproape o lună după naufragiul în urma căruia Paza de Coastă elenă a salvat 104 migranți înghesuiți într-o ambarcațiune supraaglomerată. Se crede însă că sute de alți pasageri au murit în unul dintre cele mai mari dezastre de acest fel înregistrate vreodată de Europa.

Cauzele naufragiului ce a avut loc în largul coastelor elene încă sunt investigate. Unii dintre supraviețuitori au declarat că ambarcațiunea s-a scufundat după o tentativă nereușită de tractare a Pazei de Coastă a Greciei, lucru negat vehement de autoritățile de la Atena.

Mitsotakis, care a câștigat detașat alegerile parlamentare organizate pe 25 iunie, a declarat luni că țara sa se află la o graniță ce se intersectează cu rute „foarte periculoase” din Marea Mediterană pentru migranții care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană.

Premierul elen a spus că pachetul de reformare a sistemului de migrație propus recent de autoritățile europene reprezintă un pas înainte, dar că nu este singura soluție la această problemă pe care a descris-o ca fiind „una în mod fundamental europeană”.

El a îndemnat Comisia Europeană să găsească o soluție mai largă.

Premierul grec dă vina pe contrabandiștii care le promit migranților că îi vor aduce în Europa

„Este foarte nedrept pentru țări ca Grecia (...) să fie împovărate cu sarcina gestionării acestei probleme sau să fie acuzate că de fapt nu salvează oameni pierduți pe mare când Paza noastră de Coastă face asta în fiecare zi”, a declarat Mitsotsakis în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Riga alături de omologul său leton.

„Ar trebui să plasăm vina exclusiv pe umerii contrabandiștilor și a celor care îi ajută. Ei sunt cei care până la urmă sunt responsabili pentru orice tragedie care are loc în Mediterană”, a adăugat el.

Grecia este una dintre principalele rute în Uniunea Europeană pentru migranții și refugiații din Orientul Mijlociu, Asia și Africa.

În 2015 aproape un milion de migranți și refugiați au trecut din Turcia în UE prin insulele elene în contextul crizei declanșate de războiul civil din Siria și a turbulențelor din regiune, însă numărul acestora a scăzut semnificativ în anii care au urmat.