Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că a renunțat la cea mai controversată dintre propunerile de modificare a sistemului judiciar al țării, măsuri care au dus la proteste de amploare timp de luni de zile în Israel, relatează Reuters.

Benjamin NetanyahuFoto: Amir Cohen / UPI / Profimedia Images

El a declarat într-un interviu publicat joi de The Wall Street Journal că guvernul său nu va mai încerca să treacă prin parlament măsura care ar permite Knessetului, legislativul unicameral al Israelului, puterea de a respinge hotărâri ale Curții Supreme a țării printr-un vot cu majoritate simplă

„Am aruncat asta la gunoi”, a declarat el cu privire la măsura respectivă.

El a spus însă că guvernul său va merge înainte cu o altă măsură controversată din pachetul legislativ pregătit, cea care ar acorda guvernului un rol mai mare în numirea judecătorilor. El a precizat însă că și această măsură va fi revizuită.

„Nu va fi structura actuală [propusă în lege], dar nu va fi nici structura în vigoare”, a spus el cu privire la procesul de numire a judecătorilor, fără a oferi detalii suplimentare.

Noul guvern al lui Netanyahu a prezentat propunerea de modificare a sistemului judiciar la scurt timp după reîntoarcerea la putere în luna ianuarie a celui mai longeviv premier din istoria Israelului.

Aliații de extrema dreapta cu care Netanyahu a revenit la putere susțin că modificările sunt necesare pentru a readuce sub control Curtea Supremă a țării, pe care o acuză de activism judiciar și promovarea unor politici de stânga.

Netanyahu, ținut ostatic de proprii parteneri de guvernare?

Însă planul a declanșat proteste masive în țară, deschizând o falie uriașă între susținătorii ultraortodocși și naționaliști ai coaliției de guvernare și segmente largi ale societății civile care văd măsurile drept o amenințare la adresa democrației israeliene.

După săptămâni de manifestații fără precedent și în fața unei nervozități tot mai mari a piețelor financiare, Netanyahu a anunțat la sfârșitul lunii martie că amână procesul de adoptare a pachetului legislativ pentru a ajunge la un consens în urma negocierilor cu opoziția.

Deocamdată discuțiile între cele două părți nu au produs niciun rezultat notabil, șeful guvernului israelian declarând pe 18 iunie că procesul de adoptare a legii va fi reluat.

Netanyahu, care este judecat în mai multe procese de corupție, a părut să dea înapoi în privința măsurilor în mai multe ocazii, dar partidele minoritare din coaliția sa de guvernare au declarat în mod repetat că nu sunt dispuse să facă niciun pas înapoi, amenințând că vor ieși de la guvernare în cazul în care se renunță la reforme.

Deocamdată liderii acestor formațiuni nu au făcut comentarii după publicarea interviului în care Netanyahu anunță amendarea proiectului legislativ.