​Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminică să facă să avanseze lucrările la proiectul de reformă judiciară dorit de guvernul său, dar care divizează profund ţara, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia

"Ne vom reuni în cursul săptămânii şi vom începe măsurile practice", a declarat Netanyahu la începutul reuniunii săptămânale a guvernului său, la Ierusalim, fără a oferi mai multe detalii.

Format la sfârşitul lunii decembrie, cu sprijinul partidelor de extremă dreaptă şi al formaţiunilor ultraortodoxe evreieşti, guvernul lui Netanyahu încearcă să facă să treacă o reformă a justiţiei care ar conferi aleşilor o mai mare influenţă în selectarea judecătorilor şi ar limita prerogativele Curţii Supreme.

Anunţarea textului în ianuarie a dus la una din cele mai ample mişcări de contestare din istoria Israelului.

Guvernul estimează că reforma este necesară pentru a se asigura un echilibru mai bun al puterilor, dar criticii săi văd în ea o ameninţare pentru democraţia israeliană şi garanţiile sale instituţionale.

La sfârşitul lunii martie, Benjamin Netanyahu anunţase o pauză în procesul legislativ, iar discuţii începuseră între coaliţia aflată la putere şi partidele din opoziţie pentru a se ajunge la un compromis, sub egida preşedintelui israelian Isaac Herzog.

Dar miercuri, cei doi principali lideri ai opoziţiei israeliene, Yair Lapid şi Benny Gantz, şi-au suspendat participarea la convorbiri, Lapid acuzându-l pe premier că "face să se creadă că este deschis discuţiei".

Netanyahu i-a acuzat din nou duminică pe liderii opoziţiei că "simulează false convorbiri", promiţând să facă să avanseze proiectul "într-un mod măsurat şi responsabil", din nou fără a oferi mai multe detalii.

"Am dat o lună, apoi o altă, iar apoi o altă lună - trei luni. Reprezentanţii lor (ai opoziţiei), nu erau de acord cu cele mai elementare acorduri. Intenţia era clar de a pierde timpul", a declarat Netanyahu în faţa cabinetului său, potrivit Reuters.

"Anunţul lui Netanyahu de a continua unilateral reforma judiciară va compromite grav economia şi securitatea ţării şi va diviza poporul israelian", a reacţionat Yair Lapid într-o scurtă înregistrare video postată pe Facebook, asigurând că va continua "lupta" pentru ca aceasta să nu se întâmple.

Cu coaliţia sa care deţine 64 din cele 120 de locuri ale parlamentului, ratificarea proiectelor de lege privind reforma - dacă se ajunge la supunerea la vot - pare posibilă, comentează Reuters.

Dar şeful opoziţiei, Yair Lapid, a lăsat să se înţeleagă că Netanyahu nu poate fi sigur de o majoritate, după ce unii membri ai coaliţiei au votat prin vot secret săptămâna trecută în favoarea intrării unui deputat al opoziţiei în Comisia juridică, numiri şi imunităţi.

(Sursa: Agerpres)