Starea de spirit din economia germană a continuat să se deterioreze semnificativ, în contextul actual de recesiune. Indicele Institutului de Cercetări Economice din München (ifo), care măsoară climatul de afaceri, a scăzut surprinzător de brusc în iunie, la 88,5 puncte, de la 91,5 puncte în luna precedentă. Este a doua scădere trimestrială, la rând.

Berlin - ilustrație Foto: Maxime Gruss / AFP / Profimedia

Raportul a fost publicat luni, în urma sondajului realizat în rândul a 9.000 de manageri de companii.

Managerii s-au arătat mai sceptici cu privire la afacerea lor actuală și consideră perspectivele lor mult mai nefavorabile decât o făcuseră anterior. „Declinul din industrie, în special, pune economia germană în dificultate”, a declarat președintele ifo, Clemens Fuest.

În sectorul de producție, climatul de afaceri s-a deteriorat considerabil, potrivit acestuia.

„Între timp, multe companii consideră că stocul de comenzi este prea mic”.Așteptările au scăzut la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022. „Aproape nicio industrie n-ar fi scutită de această perspectivă”, precizează el.

Aproape că nu există „raze de speranță”, a declarat expertul economic Klaus Wohlrabe, pentru agenția de presă Reuters.

„Creșterile la nivel mondial ale ratei dobânzii reduc cererea de bunuri made in Germany”.

Indicele climatului de afaceri a scăzut și în sectorul serviciilor, comerț și construcții.

Varianta optimistă - stagnare

Economia Germaniei s-a contractat la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023, față de trimestrul precedent. La sfârșitul anului 2022, produsul intern brut (PIB) din Germania a scăzut cu 0,5% și cu 0,3% în primele trei luni ale anului curent.

Experții vorbesc despre o recesiune, când producția economică scade timp de două trimestre consecutive. Conform acestei definiții, zona euro se află și ea în recesiune. „Creșterea va fi plus/minus zero”, a spus recent pentru Tagesschau.de consiliera guvernamentală Monika Schnitzer, prefigurâd o stagnare, în Germania.

Va fi probabil o revenire, din a doua jumătate a anului, consideră ea și adaugă: „Depinde de China”.

Varianta pesimistă – recesiune tot anul

Jörg Krämer, economist-șef la Commerzbank, este mai sceptic: „Ne simțim confirmați în prognoza că economia germană se va contracta din nou, în a doua jumătate a anului. Mulți economiști sunt încă prea optimiști în ceea ce privește previziunile economice. Probabil că vor continua să le scadă”.

Evaluarea lui Alexander Krüger, economist-șef la Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank, sună la fel de pesimist: „Evaluarea sumbră a situației arată că nu se poate aștepta nimic deocamdată, în ceea ce privește creșterea. Scăderea așteptărilor transmite o stare de spirit apocaliptică. Sondajul (n.r. - făcut de ifo) alimentează din nou scepticismul economic", spune expertul. Acest lucru se datorează și unei conjuncturi slabe în economia globală. Deoarece politica monetară restrictivă a Băncii Centrale Europene continuă să producă efecte, noi adversități sunt iminente, spune Krüger. „Este nevoie urgent de un impuls politic pentru a schimba starea de spirit, în special în chestiunea energetică”.

Cursul de creștere a ratei dobânzii, al Băncii Centrale Europene, pare a afecta din ce în ce mai mult economia germană. Ca o consecință, analistul Jens-Oliver Niklasch, de la banca LBBW, se poziționează și mai tranșant, afirmând: „Suntem în mijlocul unei recesiuni”.