​Un videoclip politic al partidului naționalist de guvernământ, Lege şi Justiţie, folosește imagini cu lagărul de exterminare de la Auschwitz din Germania nazistă pentru a descuraja oamenii să participe la un marș al opoziției care va avea loc duminică la Varșovia, relatează Reuters. Muzeul Lagărului de Concentrare de la Auschwitz consideră videoclipul o insultă pentru cei care și-au pierdut viața acolo.

Lagarul Auschwitz si lozinca de la intrare - Arbeit macht freiFoto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Scurtul videoclip, pe care Partidul Lege și Justiție (PiS) l-a postat pe rețelele de socializare, își propune să descurajeze oamenii să participe la un marș al opoziției care va avea loc duminică la Varșovia.

Se referă la un tweet al criticului guvernamental și fostul redactor Newsweek Polonia Tomasz Lis, care a spus că va fi găsită „o cameră” pentru liderul PiS Jaroslaw Kaczynski și președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS.

Pe o imagine de fundal a renumitei lozinci „Arbeit macht frei” (Munca te eliberează) de la intrarea în lagărul de la Auschwitz și a postării lui Tomasz Lis, în videoclip apare întrebarea: „Chiar vrei să mărșăluiești sub acest slogan?”

Totodată, în descrierea clipului, partidul a scris „ești sigur că vrei să fii acolo?”.

Lis și-a cerut scuze pentru tweet după apariție criticilor pentru referirea sa la o „cameră” – având în vedere că evreii au fost uciși în camerele de gazare de la Auschwitz – dar a spus că cuvintele sale au fost interpretate greșit și că a vrut să scrie „o celulă”.

Instrumentalizarea tragediei, o insultă la adresa victimelor

Muzeul și Memorialul Auschwitz-Birkenau, înființat pe locul lagărului înființat în Polonia ocupată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a condamnat videoclipul.

„Instrumentalizarea tragediei oamenilor care au suferit și au murit în lagărul nazist german de la Auschwitz – de ambele părți ale disputei politice – este o insultă adusă memoriei victimelor”, a spus muzeul pe Twitter.

„Este o manifestare tristă, dureroasă și inacceptabilă a corupției morale și intelectuale a dezbaterii publice”.

Un purtător de cuvânt al guvernului nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. Președintele Duda a condamnat trimiterile la Auschwitz în dezbaterea politică din zilele din urmă.

"Memoria victimelor crimelor germane de la Auschwitz este sacră și inviolabilă. Tragedia a milioane de victime nu poate fi folosită în dispute politice. Acesta este un act nedemn și nu există nicio scuză pentru asta", a scris Duda pe Twitter.

Peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au murit în lagărul de la Auschwitz în camere de gazare sau de foame, frig și boli. Între 1941 și 1945, Germania nazistă și colaboratorii săi au ucis în mod sistematic aproximativ șase milioane de evrei în Europa ocupată de germani.