Un tribunal german a condamnat marţi cinci bărbaţi la pedepse de mai mulţi ani de închisoare pentru un furt spectaculos de bijuterii comis în 2019 într-un muzeu din Dresda, care găzduieşte una dintre cele mai mari colecţii de artă din Europa, informează Reuters şi Agerpres.

Bijuterii expuse in Muzeul Gruenes GewoelbeFoto: Rainer Weisflog / imago stock and photo / Profimedia

Printre obiectele furate în timpul jafului comis la Muzeul Gruenes Gewoelbe (Seiful Verde) din Dresda s-au aflat peste 4.300 de diamante, a căror valoare totală a fost estimată la peste 113 milioane de euro. Ele includeau steaua Ordinului polonez Vulturul Alb şi o diademă decorată cu diamante.

Poliţia germană a precizat în luna decembrie a anului trecut că cele mai multe dintre bijuteriile furate au fost recuperate.

Şase bărbaţi germani, cu toţii în jurul vârstei de 20 de ani, au fost puşi sub acuzare pentru jaf comis în circumstanţe agravante şi pentru declanşarea unui incendiu periculos. Cinci membri ai aceleiaşi familii au primit pedepse de la patru ani şi patru luni de închisoare şi până la şase ani şi două luni de închisoare.

Cel de-al şaselea membru al familiei, care a prezentat un alibi valid, a fost achitat. Toţi cei şase bărbaţi sunt asociaţi cu familia interlopă Remmo din Berlin.

Trucul banal folosit de hoți pentru a pregăti jaful

Potrivit procurorilor germani, autorii jafului au tăiat în prealabil grilajul unei ferestre şi l-au reataşat apoi de formă, pentru a putea să pătrundă în clădirea muzeului şi de a ieşi cât mai repede din aceasta.

Colecţia furată din Dresda a fost creată în secolul al XVIII-lea de Augustus al II-lea cel Puternic, elector de Saxonia devenit ulterior rege al Poloniei, care a achiziţionat bijuterii tot mai strălucitoare în timpul rivalităţii sale cu regele francez Ludovic al XIV-lea.

Comoara a supravieţuit bombardamentului aerian al Aliaţilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a fi confiscată ca pradă de război de Uniunea Sovietică. Bijuteriile au revenit totuşi la Dresda, capitala istorică a Saxoniei, în 1958.

Directoarea generală a Colecţiilor de artă din Dresda, Marion Ackermann, a declarat în luna ianuarie a anului trecut că bijuteriile furate din „Seiful Verde” nu au putut fi vândute de hoți întrucât „au fost făcute cunoscute în întreaga lume”.