Există o oarecare probabilitate ca ChatGPT să cunoască detalii personale despre dvs. sau chiar să inventeze unele. Autoritățile de reglementare a datelor din întreaga lume investighează problemele legate de modul în care OpenAI colectează datele pe care le folosește pentru a-și antrena acuratețea răspunsurilor, scrie Wired. Autoritățile de reglementare a datelor din Europa, după o serie de incidente.

ChatGPTFoto: Khunkorn Laowisit / Panthermedia / Profimedia

Italia a interzis temporar ChatGPT din țară. Și Canada investighează, de asemenea, potențialele riscuri de confidențialitate ale tehnologiei.

În Europa, legile GDPR permit oamenilor să fie informați despre modul în care sunt utilizate informațiile legate de ei și să solicite rectificarea erorilor. În unele cazuri, ei pot cere ca anumite tipuri de date să fie șterse.

Pe măsură ce oamenii au experimentat chatbotul, punându-i întrebări despre viețile lor sau despre prietenii pe care-i au, au apărut o serie de potențiale probleme.

OpenAI avertizează că ChatGPT poate furniza informații inexacte

A atribuit articole false, a generat declarații incorecte care spuneau că un profesor de drept ar fi fost implicat într-un scandal de hărțuire sexuală și a spus că un primar din Australia a fost implicat într-un scandal de luare de mită.

Nu doar indivizii sunt preocupați de modul în care sunt utilizate datele. Samsung a interzis angajaților să folosească instrumente AI, în parte din cauza temerilor legate de modul în care datele sunt stocate pe servere externe și de riscul ca secretele companiei să poată fi dezvăluite în cele din urmă altor utilizatori. (Există probleme separate în legătură cu drepturile de autor și proprietatea intelectuală.)

Cum să ștergeți datele din ChatGPT

OpenAI spune că modelele sale sunt construite pe trei surse de informații: date preluate de pe web, date pe care compania le obține de la terți și informațiile pe care oamenii le furnizează prin chat-uri. Aceasta poate include informații despre persoane fizice. „O cantitate mare de date de pe internet se referă la oameni, așa că informațiile noastre de instruire includ, întâmplător, informații personale”, explică OpenAI într-o postare, afirmând că ia măsuri pentru a reduce cantitatea de date pe care le adună.

OpenAI a introdus acum un formular de solicitare de eliminare a datelor cu caracter personal care permite oamenilor – în principal din Europa, dar și din Japonia – să ceară ca informațiile despre ei să fie eliminate din sistemele OpenAI.

Vi se solicită să furnizați numele dvs.; e-mail; țara în care vă aflați; dacă depuneți cererea pentru dvs. sau în numele altcuiva (de exemplu, un avocat care face o cerere pentru un client); și dacă ești o persoană publică, cum ar fi o celebritate.

OpenAI solicită apoi dovezi că sistemele sale v-au menționat. Vă solicită să furnizați „indemnizații relevante” care au dus la mențiunea dvs. și, de asemenea, orice captură de ecran în care sunteți menționat. „Pentru a putea răspunde în mod corespunzător solicitărilor dumneavoastră, avem nevoie de dovezi clare că modelul are cunoștințe despre persoana vizată”, se arată în formular. Trebuie să înțelegeți că OpenAI nu poate, în toate cazurile, să ștergă datele. Compania spune că va echilibra „confidențialitatea și libertatea de exprimare” atunci când ia decizii cu privire la solicitările de ștergere ale oamenilor.

Cum să ștergeți Istoricul chatului dvs. ChatGPT

Ar trebui să fiți atenți la ceea ce spuneți ChatGPT, mai ales având în vedere opțiunile limitate de ștergere a datelor ale OpenAI. Conversațiile pe care le aveți cu ChatGPT pot fi utilizate, în mod implicit, de OpenAI în viitoarele sale modele. Aceasta înseamnă că informațiile ar putea fi reproduse, cel puțin teoretic, ca răspuns la întrebările viitoare ale oamenilor. Pe 25 aprilie, compania a introdus o nouă setare pentru a permite oricui să oprească acest proces, indiferent unde se află în lume.

Când v-ați conectat la ChatGPT, faceți clic pe profilul dvs. de utilizator din colțul din stânga jos al ecranului, faceți clic pe Setări, apoi pe Controlul datelor. Aici puteți dezactiva Istoricul chatului. OpenAI spune că dezactivarea istoricului de chat înseamnă că datele pe care le introduceți în conversații „nu vor fi folosite pentru a ne instrui și îmbunătăți modelele”. OpenAI spune că atunci când istoricul chat-urilor este dezactivat, va păstra toate conversațiile timp de 30 de zile „pentru a monitoriza abuzul” și apoi vor fi șterse definitiv.