Forțele israeliene au distrus duminică dimineața o școală primară dintr-un sat din sudul Cisiordaniei, după ce aceasta a fost considerată „ilegală” și „periculoasă” de către un tribunal israelian, au constatat corespondenții AFP.

Forțe de securitate israeliene după atacul din CisiordaniaFoto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images

Demolarea, ordonată de tribunalul districtual din Ierusalim, a fost denunțată de partea palestiniană, dar și de reprezentanța Uniunii Europene pe lângă palestinieni, care a finanțat această structură și a îndemnat Israelul să „respecte dreptul copiilor la educație”.

Potrivit corespondenților AFP, buldozerele s-au deplasat în zori pentru a distruge această mică școală primară din Jabbet Ad-Dhib, în regiunea Betleem, după ce a expirat un ultimatum judiciar de două luni pentru evacuarea ei.

În momentul demolării, structura modestă - una dintre cele două școli din sat, potrivit unui oficial municipal - era goală, iar echipamentele fuseseră mutate, potrivit aceleiași surse.

Școala, care găzduiește 45 de copii, fusese deja distrusă în 2019 și apoi reconstruită, a declarat Ahmed Nasser, un oficial al Ministerului palestinian al Educației, contactat de AFP.

Într-o declarație pentru AFP, Cogat, organismul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activitățile civile în teritoriile palestiniene, a declarat că structura a fost „construită ilegal și fără autorizație”.

Acesta a adăugat că reprezintă „un pericol pentru ocupanții săi”, citând opinia unui inginer potrivit căruia clădirea s-ar putea prăbuși.

Ahmed Nasser, șeful Ministerului palestinian al Educației, a subliniat importanța existenței unor astfel de școli în satele îndepărtate din Cisiordania ocupată.

Aceasta previne „strămutarea și evacuarea forțată, deoarece Israelul dorește să confiște aceste terenuri”, a spus el. „Prezența populației previne acest lucru”.

Regavim, un ONG sionist de dreapta, care a intentat procesul, a susținut că această construcție face parte dintr-o politică palestiniană de „a construi o structură pe un teren virgin, de a pretinde că este o școală, iar apoi de a face din demolarea acesteia o problemă umanitară”.

Reprezentanța UE pentru teritoriile palestiniene s-a declarat „consternată” de această demolare, care este „ilegală în conformitate cu dreptul internațional”.

„Israelul ar trebui să oprească toate demolările și evacuările, care nu fac decât să sporească suferința populației palestiniene și să agraveze tensiunile existente”, spune reprezentanța.

Aproape trei milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel din 1967. Aproximativ 490.000 de coloniști evrei trăiesc, de asemenea, în așezări considerate de ONU ca fiind ilegale conform dreptului internațional.