Premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, i-a acordat vineri sprijinul său președintelui francez Emmanuel Macron, ale cărui comentarii recente privind China au atras critici în Europa și în Statele Unite, potrivit AFP.

Viktor OrbanFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

„Președintele francez caută potențiali parteneri și nu își face dușmani, ceea ce este aproape de poziția ungară”, a declarat liderul ungar la un post de radio apropiat guvernului.

„Noi [europenii] trebuie să ținem cont de propriile noastre interese și nu de interesele altora”, a adăugat el, afirmând că este „necesar să ne întrebăm dacă interesele americane coincid cu cele ale Europei”.

Gazda de la Palatul Elysée a stârnit un val de proteste în Polonia și Lituania după vizita sa de stat în China, când a declarat că Europa nu ar trebui să se alinieze automat cu Statele Unite sau Beijingul în cazul unei dispute cu privire la Taiwan.

Macron a mai provocat controverse în iunie 2022 pentru că a susținut că Rusia nu ar trebui să fie „umilită” pentru a găsi o „ieșire” diplomatică atunci când rușii și ucrainenii depun armele.

„Este singurul lider european capabil să își proiecteze gândirea în termeni istorici”, a declarat Orban, care își consolidează relațiile cu Moscova și Beijingul în pofida criticilor partenerilor săi occidentali.

El a denunțat de asemenea anunțul ministrului adjunct britanic al Apărării, Annabel Goldie, privind posibila trimitere de obuze „cu uraniu sărăcit” în Ucraina.

În cele din urmă, Orban a afirmat că „cel mai mare susținător al războiului este în prezent guvernul american”.

Citește și: