Guvernatorul republican al Texasului a declarat că este gata să grațieze un șofer Uber condamnat vineri pentru uciderea unui protestatar în timpul masivelor proteste antirasiste și împotriva violenței poliției din 2020, stârnind noi cntroverse puternice, potrivit AFP,

Greg Abbott, guvernatorul statului TexasFoto: Sergio Flores / AFP / Profimedia Images

Daniel Perry, un militar în vârstă de 33 de ani care conducea Uber în timpul liber, a fost prins în mijlocul unei mulțimi de protestatari la Austin, în sudul SUA, în iulie 2020.

La procesul său, avocații săi au pledat pentru legitimă apărare. Aceștia au susținut că l-a împușcat de cinci ori cu un pistol pe Garrett Foster, în vârstă de 28 de ani, care s-a apropiat de vehiculul său și a îndreptat o pușcă de asalt în direcția sa.

Procurorii au spus că ar fi putut să întoarcă mașina și să evite confruntarea.

Potrivit ziarului local Austin American-Statesman, aceștia au prezentat mesaje pe care Daniel Perry le postase pe rețelele de socializare înainte de împușcături, în care a scris, printre altele: „S-ar putea să omor câțiva oameni în drum spre serviciu, este o revoltă la parterul apartamentului meu”.

După două zile de deliberări, un juriu popular l-a găsit vinovat de crimă. El riscă o condamnare pe viață. Sentința va fi pronunțată în curând.

Fără să aștepte măcar să facă apel, guvernatorul Greg Abbott a declarat că a cerut Biroului de grațiere al statului să revizuiască cazul lui Daniel Perry. „Sunt pregătit să aprob recomandarea sa de îndată ce va ajunge pe biroul meu”, a spus el într-o declarație publicată sâmbătă seara.

El a explicat că a vrut să apere „legea vitală de autoapărare „Stand Your Ground” din statul său, care permite unei persoane să folosească forța letală dacă crede că se află într-un pericol grav, chiar dacă există o altă modalitate de a scăpa de acest pericol”.