O companie germană trebuie să plătească o amendă de 1,3 milioane de euro, pentru că, în ciuda sancțiunilor impuse de UE, a furnizat Rusiei un ciocan hidraulic. Acesta a fost folosit pentru noul pod către Crimeea, unul dintre proiectele de prestigiu ale lui Putin.

Sancţiuni împotriva RusieiFoto: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

Tribunalul districtual din Kiel a dispus, miercurea trecută, penalizarea unei persoane responsabile de o companie din Schleswig-Holstein, pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei, relatează Tagesschau.de.

Parchetul din Kiel, care a solicitat ordinul de sancționare, a informat Südwestrundfunk (SWR), la cerere, că există „suficiente suspiciuni de încălcare a Legii privind comerțul exterior și plățile”. Ordinul de penalizare este acum definitiv. Autoritatea nu a precizat ce companie este implicată.

Berbecul cu ghinion

Potrivit parchetului din Kiel, ordinul de pedeapsă include o amendă de 18.000 de euro împotriva persoanei responsabile de societate, „precum și confiscarea, în dauna companiei, a bunurilor obținute din respectiva infracțiune”.

Este vorba despre o sumă de aproximativ 1,3 milioane de euro. „O solicitare a SWR către compania prezumtiv afectată a rămas fără răspuns”, menționează Focus.de.

Procurorul confirmase deja publicației că investighează livrarea „unui berbec”, în speță numitul ciocan hidraulic, pentru foraje folosite în construcția podului din Crimeea. De asemenea, s-a menționat că angajații companiei au acordat asistență de specialitate în mânuirea utilajului.

Deschis în 2018, Podul Crimeei a fost construit după anexarea rusă a peninsulei. În 2014, Uniunea Europeană a impus sancțiuni ample pentru afaceri ale țărilor UE în Crimeea.

Anchete pe bandă rulantă

După ce Uniunea Europeană a extins în mod masiv sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului, rapoartele către autoritățile germane de anchetă, cu privire la presupuse încălcări ale reglementărilor privind sancțiunile, au crescut.

Încă de anul trecut, potrivit SWR, autoritățile germane investigau peste 100 de cazuri de presupuse încălcări ale sancțiunilor UE împotriva Rusiei și Belarusului. Acuzațiile se referă în principal la prezumtiva eludare a interdicțiilor de import și export.

Majoritatea acuzaților sunt cetățeni germani cu reședința în Germania, alți presupuși autori au cetățenie rusă, iar unii dintre acuzați au atât cetățenie germană, cât și rusă. Cazul oligarhului rus Alisher Usmanov este unul dintre cele 20 de cazuri desfășurate în Bavaria - inclusiv anchetele preliminare.

Coloranți, textile, filtre și linguri

Potrivit sondajului SWR, investigațiile vizează în principal presupusele încălcări ale interdicțiilor de import și export. Autoritățile din Saarland raportează încercări de a exporta coloranți/pulberi de culoare în Rusia. În mai multe cazuri din Baden-Württemberg, comercianții cu amănuntul de textile au fost acuzați că vând unele articole, chiar dacă se știa că mărfurile urmau să fie exportate în zonele sancționate.

Procurorul din Koblenz responsabil pentru Renania-Palatinat se ocupă de un caz în care s-a încercat să se livreze filtre de combustibil în Belarus. Ministerul Justiției din Saxonia Inferioară raportează un caz de „import de linguri de gătit din Rusia”, pe care procuratura din Stade nu îl urmărește.

Unele ministere și autorități germane au precizat publicației SWR că, în multe cazuri, acuzațiile au fost „de importanță minoră”. Parchetul din Köln a anunțat că, în multe cazuri, procedurile vor fi întrerupte din cauza lipsei de importanță. În cazul în care suspecții nu au acționat în mod intenționat, cazurile de presupuse infracțiuni administrative urmează a fi predate birourilor vamale responsabile.