UBS va prelua Credit Suisse pentru 3,23 miliarde de dolari, au declarat duminică autoritățile elvețiene, după o cursă dramatică de a salva banca.

Negocieri pentru preluarea Credit Suisse de către UBSFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

UPDATE Acordul include 100 miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari) sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse.

Anunțul oficial a fost făcut la scurt timp după ce Financial Times a scris că UBS Group a fost de acord să cumpere gigantul bancar elvețian Credit Suisse după ce și-a majorat oferta la peste 2 miliarde de dolari.

„Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană în această situație excepțională”, au declarat banca centrală elvețiană și alte autorități.

Duminică mai devreme Financial Times scria că UBS Group a fost de acord să cumpere gigantul bancar elvețian Credit Suisse după ce și-a majorat oferta la peste 2 miliarde de dolari, după ce inițial oferise mai puțin de 1 miliard.

UBS va plăti acum peste 0,50 franci (0,5401 dolari) pentru o acţiune Credit Suisse, cu mult sub prețul de închidere al Credit Suisse de 1,86 franci vineri, a raportat FT, citând surse.

Autorităţile s-au străduit să salveze banca cu o istorie de 167 de ani, care se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume, după prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank. Fiind una dintre cele mai importante 30 de bănci globale din punct de vedere sistemic, orice tranzacție pentru Credit Suisse s-ar putea răspândi pe piețele financiare globale.

Cel puțin două bănci majore din Europa examinează scenarii de contagiune care ar putea să se răsfrângă în sectorul bancar din regiune și se uită la Rezerva Federală și la Banca Centrală Europeană pentru a interveni cu semnale mai puternice de sprijin, au declarat pentru Reuters doi directori care cunosc discuțiile.

O persoană care cunoaşte discuţiile de mai devreme a declarat pentru Reuters că UBS a cerut garanţii de 6 miliarde de dolari de la guvernul elveţian, ca parte a unei posibile achiziţii a rivalului său.

O sursă a avertizat anterior că discuţiile întâmpină obstacole semnificative şi că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci se combină.

Asociaţia angajaţilor băncilor din Elveţia a cerut duminică crearea imediată a unui grup de lucru care să se ocupe de riscul pentru locurile de muncă.

Presa elvețiană a scris că guvernul va organiza o conferință de presă „importantă” mai târziu duminică, fără a da detalii.

Acțiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoare săptămâna trecută. Banca a fost forțată să obțină 54 de miliarde de dolari în finanțare de la banca centrală, în timp ce încearcă să-și revină din scandalurile care au subminat încrederea investitorilor și clienților.

Datând de la mijlocul secolului al XIX-lea, UBS este cea mai mare bancă din Elveția, cu o valoare de piață de 60 de miliarde de franci elvețieni și este cel mai mare administrator de avere din lume.

Și UBS a avut propriile sale perioade tumultoase, trecând prin mai multe restructurări și eliminând mii de locuri de muncă.

Negocierile frenetice din weekend cu privire la viitorul Credit Suisse urmează unei săptămâni brutale pentru acţiunile bancare şi eforturilor din Europa şi Statele Unite de a susţine sectorul după prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susţine depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elveţiană a împrumutat 53 de miliarde de dolari Credit Suisse pentru a-şi stabiliza bilanţul.

UBS a fost supusă presiuni din partea autorităţilor elveţiene să preia rivalul său local, pentru a ţine criza sub control, au spus două persoane care cunosc problema.

Planul ar putea duce la separarea diviziei elveţiane a Credit Suisse, în timp ce Bloomberg a relatat că discuţiile de preluare puneau sub semnul întrebării planurile de a-şi retrage banca de investiţii sub brandul First Boston.