Kremlinul a declarat vineri că susține nominalizarea președintelui turc Recep Erdogan pentru câștigarea Premiului Nobel pentru Pace și că „apreciază foarte mult” eforturile sale de menținere a păcii, relatează Interfax.

Recep Erdogan si Vladimir PutinFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

„Desigur, apreciem foarte mult eforturile domnului Erdogan, activitățile sale de menținere a păcii, încercările sale de a oferi servicii de mediere și atitudinea sa față de dezvoltarea relațiilor bilaterale ruso-turce”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Peskov a fost întrebat despre acest subiect după ce fostul președinte al Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a declarat la summitul Organizației Statelor Turcice că Erdogan a adus contribuții notabile consolidării păcii și dezvoltării durabile la nivel regional și global.

Fostul președinte turkmen a adăugat că Erdogan „depune multe eforturi pentru a asigura o viață pașnică nu numai pentru poporul său, ci pentru toate popoarele musulmane” și că ar trebui ca aceste merite să îi fie recunoscute printr-un Premiu Nobel pentru Pace.

Berdîmuhamedov, în esență un dictator care a condus cu mână de fier Turkmenistanul între 2007 și 2022, a renunțat la președinție anul trecut în favoarea fiului său care i-a acordat titlul de „Lider național al poporului turkmen”.

Și Ungaria îl susține pe Erdogan la Premiul Nobel pentru Pace

Președintele Parlamentului turc, Mustafa Şentop, a anunțat în luna decembrie a anului trecut că a inițiat procesul de nominalizare a lui Erdogan la Premiul Nobel pentru Pace „pentru contribuția sa la eforturile de pace dintre Rusia și Ucraina”.

O lună mai târziu, Ungaria a anunțat că îl va propune la rândul ei pentru prestigiosul premiu.

„Turcia este singura țară care până acum a avut succes în medierea negocierilor” dintre Rusia și Ucraina, a declarat ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto pe 31 ianuarie.

El a făcut comentariul în timpul unei conferințe de presă comune pe care a susținut-o la Budapesta cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Deși negocierile de pace dintre Turcia și Ucraina care au fost organizate la Ankara au eșuat, medierea turcă și a ONU a făcut posibilă încheierea acordului privind exporturile de cereale ale Ucrainei.

Recep Erdogan este acuzat însă de instaurarea unui regim tot mai autoritar în Turcia și subminarea valorilor democratice, iar forțele sale armate au intrat în Siria unde susțin rebelii care luptă contra regimului lui Bashar al-Assad.

Te-ar putea interesa și: