Dictatorul sirian Bashar al-Assad a declarat joi după ce a fost primit de Vladimir Putin la Kremlin că nu are de gând să se întâlnească cu președintele turc Recep Erdogan până când acesta nu își va retrage trupele din nordul Siriei, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Bashar al-Assad la KremlinFoto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia

Turcia are cea mai mare armată din regiune și susține forțele siriene care i se opun lui Assad, acestea controlând un ultim bastion al rebelilor din nord-vestul Siriei.

Ankara a înființat aici zeci de baze militare și a trimis mii de militari, împiedicând armata lui Assad să recucerească zona, în pofida susținerii militare din partea Rusiei.

Assad a declarat joi pentru Sputnik TV după ce s-a întâlnit miercuri cu Putin că o întâlnire cu Recep Erdogan nu are vreun sens până când Ankara nu va pune capăt a ceea ce a descris drept „ocupația ilegală” din nordul țării sale.

„Acest lucru este legat de ajungerea la un stadiu în care Turcia ar fi clar și fără niciun fel de ambiguitate pregătită să plece complet de pe teritoriul sirian și să pună capăt susținerii terorismului și să restabilească situația care exista înainte de izbucnirea războiului din Siria”, a enumerat Bashar al-Assad condițiile pentru o întâlnire cu președintele Turciei.

„Aceasta este singura situație în care ar fi posibil să aibă loc o întâlnire între mine si Erdogan. Pe lângă asta, care este valoarea unei astfel de întâlniri și de ce am face-o dacă ea nu va duce la rezultate finale pentru războiul din Siria”, a adăugat el.

Vladimir Putin n-a reușit să obțină o lovitură diplomatică de imagine, precum China

Întâlnirea dintre Putin și Assad a făcut parte din eforturile lui Vladimir Putin de a reconcilia Siria și Turcia în contextul în care cărţile au fost refăcute în mod spectaculos în Orientul Mijlociu prin restabilirea relaţiilor diplomatice între Iran şi Arabia Saudită, sub patronajul Chinei.

O mediere a Kremlinului a unei „împăcări” între cele două țări aflate pe poziții radical diferite începând cu 2011 ar permite Moscovei să-şi reafirme greutatea diplomatică, în pofida izolării sale de Occident de la începutul războiului din Ucraina.

Președintele turc Recep Erdogan a declarat în mai multe rânduri, în ultimele luni, că este pregătit să se întâlnească cu al-Assad pentru a „dezgheţa” relaţiile.

Vorbind despre eforturile de reconciliere duse de Putin, Bashar al-Assad a declarat joi că „avem încredere în partea rusă care a jucat rolul de mediator pentru a facilita aceste comunicări, dar în baza politicii Rusiei de a respecta suveranitatea statelor (...) și ieșirii de pe teritoriul Siriei a forțelor aflate ilegal aici”.

Dictatorul sirian a spus în schimb că prezența forțelor ruse pe teritoriul țării sale este una legitimă, întrucât Damascul a solicitat ajutorul Moscovei în acest sens.

În momentele de minim ale relațiilor dintre Turcia și Siria după izbucnirea războiului civil sirian Erdogan a spus despre Assad că este un terorist și că Siria nu va avea niciodată pace cu el la conducere, în timp ce Bashar al-Assad l-a descris pe președintele turc drept „hoț” care „a furat” pământ sirian.