Guvernul italian a declarat luni că grupul de mercenari Wagner se află în spatele creșterii numărului de ambarcațiuni cu migranți care încearcă să traverseze Marea Mediterană, ca parte a strategiei Moscovei de a riposta împotriva țărilor care susțin Ucraina, relatează Reuters.

Migranti incercand sa traverseze Mediterana intr-o barca pneumaticaFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

„Cred că acum se poate spune cu siguranță că creșterea exponențială a fenomenului migrator cu plecare de pe țărmurile africane este, de asemenea, într-o măsură deloc nesemnificativă, parte a unei strategii clare de război hibrid pe care o implementează divizia Wagner, folosindu-și importanța considerabilă din unele țări africane”, a declarat ministrul Apărării Guido Crosetto într-o declarație.

Aproximativ 20.000 de persoane au ajuns în Italia în acest an, față de 6.100 în aceeași perioadă a anului 2022, arată cifrele Ministerului de Interne, iar problema migrației pune presiune asupra guvernului de dreapta.

Reuters a contactat gruparea Wagner pentru a comenta acuzația lui Crosetto.

Forțele Wagner au fost acuzate că operează în mai multe țări africane, inclusiv Libia, Mali și Republica Centrafricană. Ei au condus, de asemenea, tentativele Rusiei de a cuceri orașul ucrainean Bahmut.

Crosetto, o personalitate importantă a partidului de dreapta Frații Italiei al premierului Giorgia Meloni, a cerut aliaților NATO să ajute Italia să facă față creșterii sosirilor de imigranți.

„Alianța Atlantică devine mai puternică dacă problemele care decurg din alegerile colective sunt, de asemenea, împărțite, dar riscă să se spargă dacă țările cele mai expuse represaliilor de diferite tipuri sunt lăsate singure”, a spus el.

Remarci similare au venit și din partea ministrului de externe Antonio Tajani, care, în timpul unei vizite în Israel, a declarat agenției de presă ANSA că este îngrijorător că mulți migranți provin din zone „controlate de grupul Wagner”.

Guvernul italian, acuzat că răspunde prea lent când bărcile cu migranți au probleme pe mare

Meloni, care adoptă o linie dură împotriva imigrației ilegale, a fost criticată după un naufragiu de luna trecută din apropierea Calabriei, regiune din sud, în care au murit cel puțin 79 de persoane, premierul fiind acuzat că a reacționat prea lent la incident.

Duminică, o ambarcațiune s-a răsturnat după ce a plecat din Libia, iar organizația de caritate Alarm Phone a acuzat Italia că nu și-a trimis paza de coastă, deși a fost alertată în mod repetat sâmbătă că barca are probleme. Zeci de migranţi erau daţi dispăruţi, duminică, şi ar putea fi morţi după acest incident.