Președintele american Joe Biden, ajuns luni la Kiev într-o vizită istorică, a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina, arătându-și solidaritatea cu Kievul cu câteva zile de a se împlini un an de la invazia Rusiei. El a rememorat discuția telefonică purtată cu Volodimir Zelenski în noaptea invaziei: „V-am întrebat atunci ce se întâmplă, ce putem face? Mi-ați spus: Adunați liderii lumii să susțină Ucraina”.

Joe Biden în vizita la KievFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Președintele american Joe Biden a sosit la Kiev, luni, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o vizită surpriză. Este prima deplasare a lui Biden în Ucraina, de la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape un an, fiind o surpriză, în condiţiile în care Casa Albă anunțase că preşedintele nu are de gând să meargă şi în Ucraina, cu ocazia vizitei sale în Polonia.

Liderul de la Kiev a spus că este cea mai importantă vizită din întreaga istorie a relațiilor dintre SUA și Ucraina”, subliniind că „rezultatele acestei vizite se vor reflecta în situația de pe câmpul de luptă”.

Decizia SUA de a oferi tancuri Abrams Ucrainei la începutul lunii ianuarie a contribuit deja la întărirea apărării Ucrainei, a spus Zelenski, adăugând că el și Biden au vorbit și despre arme cu rază lungă de acțiune.

„Știu că va exista un pachet semnificativ de sprijin pentru Ucraina, care este un semnal clar că agresiunea Rusiei nu are nicio șansă”, a afirmat Zelensk.

În declarațiile de presă susținute alături de Biden, Zelenski a amintit despre discuția telefonică avută cu Biden în noaptea în care Rusia a invadat Ucraina:

  • „Mulțumesc președintelui Biden că susține eforturile noastre. Nu există nicio altă alternativă decât un tribunal pentru crime de război. Rusia nu ne va învinge
  • Ucraina vă este recunoscătoare, domnule președin te. Dvs și tuturor cetățenilor care susțin libertatea noastră (...)
  • Acum un an am vorbit la telefon, noaptea tîrziu. Tancurile treceau granița.
  • Mi-ați spus că puteți auzi explozii”.

  • „V-am întrebat atunci ce se întâmplă, ce putem face? Mi-ați spus: Adunați liderii lumii să susțină Ucraina
  • Mi-ați spus că nu știți când vom putea vorbi din nou. Acum, un an mai târziu, Kievul rezistă, democrația e în picioare”, a spus la rândul său Biden.