Franța a declarat joi că a venit „momentul reconectării” cu China, pentru a convinge Beijingul să „contribuie” la pacea din Ucraina, după o răcire a relațiilor legată de Covid, dar și de tensiuni diplomatice, potrivit AFP.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

După două zile de discuții la Paris cu șeful diplomației chineze Wang Yi, Palatul Elysée a confirmat că o vizită a lui Emmanuel Macron în China „în primul trimestru” este într-adevăr „în pregătire”. Președintele francez l-a primit personal miercuri pe înaltul lider chinez.

„Este cu adevărat un moment de reconectare cu autoritățile chineze”, a declarat presei președinția franceză, precizând că dorește să „dea un nou impuls” proiectelor bilaterale și dialogului privind provocările globale, cum ar fi criza climatică sau conflictul din Ucraina.

Această reluare este legată de sfârșitul restricțiilor politicii de „zero Covid” în China, a pledat un consilier al șefului statului francez, care s-a întâlnit el însuși cu omologul său Xi Jinping în noiembrie în Indonezia.

„Am petrecut trei ani fără contact direct cu autoritățile chineze”, a explicat el, „multe subiecte” trebuie „discutate față în față”.

Relațiile dintre gigantul asiatic și Uniunea Europeană s-au tensionat în 2021, când europenii au impus sancțiuni pentru a protesta împotriva represiunii de către autoritățile chineze a minorității musulmane uigure. Beijingul a sancționat parlamentari europeni ca represalii.

Parisul recunoaște că status quo-ul prevalează în această chestiune și spune că a ridicat problema drepturilor omului „foarte clar” cu Wang Yi.

Dar „luăm China așa cum este”, „această traiectorie de închidere de peste un deceniu” nu trebuie „să ne împiedice să continuăm să menținem această legătură”, a pledat Elysée.