Un juriu american a condamnat un bogat om de afaceri rus, acuzat că el și alte persoane care au legături cu Kremlinul au câștigat zeci de milioane de dolari prin piratarea rețelelor de calculatoare din SUA pentru a obține informații secrete și privilegiate despre mai multe companii, pe care le-au folosit pentru a face comerț, potrivit Reuters.

Bursa de valori de la New YorkFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Vladislav Kliushin, proprietarul unei companii de tehnologie a informației cu sediul la Moscova, denumită M-13, care a lucrat pentru guvernul rus, a fost găsit vinovat marți de un juriu federal din Boston de acuzațiile de conspirație, fraudă electronică și fraudă cu valori mobiliare, în urma unui proces, au declarat procurorii.

Dintre cei cinci cetățeni ruși acuzați de realizarea schemei de aproape 90 de milioane de dolari, Kliushin, în vârstă de 42 de ani, a fost singurul care a fost arestat și judecat după ce a fost prins în Elveția în timpul unei excursii la schi în martie 2021 și extrădat în Statele Unite.

Ceilalți patru rămân în libertate, inclusiv Ivan Ermakov, un fost ofițer al serviciilor de informații militare rusești care a lucrat la M-13 și care este căutat de guvernul american pentru presupusa sa implicare în scheme de hacking pentru a interveni în alegerile prezidențiale din 2016 și pentru a viza agențiile antidoping.

Procesul lui Kliushin a venit într-un moment de cumpănă în relațiile dintre SUA și Rusia, după invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina anul trecut. Deși acuzațiile sunt anterioare războiului, legăturile lui Kliushin cu Kremlinul au intrigat mult timp autoritățile americane.

Avocații săi au susținut că nu există nicio dovadă că acesta deținea informații privilegiate și că știa de vreun hacking, iar avocatul său din Elveția a declarat că adevăratul motiv pentru care Kliushin a fost acuzat a fost reprezentat de legăturile sale cu guvernul rus.

Avocatul respectiv, Oliver Ciric, a declarat că oficiali ai serviciilor de informații americane au încercat să-l recruteze pe Kliushin în 2019 și că serviciile de informații britanice au făcut același lucru un an mai târziu.

Procurorii au declarat că Kliushin și asociații săi au câștigat aproape 90 de milioane de dolari din tranzacționarea de acțiuni pe baza unor informații încă neanunțate pe care hackerii le-au furat despre sute de companii cotate la bursă.

Hackerii au pătruns în rețelele a două firme care ajută companiile cotate la bursă să depună rapoarte la autoritățile americane de reglementare a valorilor mobiliare, Donnelley Financial Solutions și Toppan Merrill, au declarat procurorii.

Hackerii din 2018 până în 2020 au vizualizat și descărcat rapoarte de profit încă neanunțate pentru sute de companii, inclusiv Tesla Inc și Microsoft Corp, pe care Kliushin și alții le-au folosit pentru a tranzacționa înainte ca știrile să fie făcute publice.

Informațiile financiare furate despre aceste companii i-au permis lui Kliushin să transforme o investiție de 2 milioane de dolari în aproape 21 de milioane de dolari, iar grupul în ansamblu să transforme aproximativ 9 milioane de dolari în aproape 90 de milioane de dolari, au declarat procurorii.