Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi o reuniune de urgenţă după ce nouă persoane au murit în decurs de o lună în Guineea Ecuatorială după infectarea cu virusul Marburg, o febră hemoragică aproape la fel de mortală ca Ebola, relatează AFP și Agerpres.

Virusuri Marburg vazute la microscopFoto: CDC / Sciencephoto / Profimedia Images

Într-un scurt comunicat, OMS a declarat că va convoca marţi o reuniune de urgenţă a aşa-numitului consorţiu Marvac, care promovează colaborarea internaţională pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva virusului Marburg. Consorţiul este coordonat de OMS şi include reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ai organizaţiilor non-profit, autorităţi şi mediul academic.

Reuniunea este programată să înceapă la ora 15:00 (14:00 GMT). Membrii consorţiului vor face un bilanţ al situaţiei epidemiologice din Guineea Ecuatorială, precum şi al tratamentelor şi al vaccinurilor candidate disponibile, a precizat OMS.

Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru a trata acest virus. Cu toate acestea, îngrijirea de susţinere - rehidratare orală sau intravenoasă - şi tratamentul simptomelor specifice cresc şansele de supravieţuire.

O serie de tratamente potenţiale, inclusiv produse sanguine, terapii imune şi medicamente, precum şi vaccinuri candidate sunt în curs de evaluare, potrivit OMS.

Stare de urgență din cauza virusului Marburg

Pe 13 februarie, Guineea Ecuatorială a anunţat decesul în estul ţării a nouă persoane, în perioada 7 ianuarie - 7 februarie, din cauza virusului Marburg. Aceasta este, potrivit OMS, „prima epidemie de febră hemoragică Marburg” în această mică ţară din Africa, situată în centrul-vestul continentului.

Guineea Ecuatorială a declarat o „alertă sanitară” în provincia Kie-Ntem şi în districtul vecin Mongomo, iar autorităţile au pus în aplicare un plan de izolare în strânsă colaborare cu OMS pentru a face faţă epidemiei din această zonă acoperită cu pădure ecuatorială din estul părţii continentale a ţării, care include şi două insule principale.

Ghana a declarat la rândul ei starea de urgență după depistarea mai multor cazuri în vara anului trecut, însă numărul de infecții a fost ținut sub control și răspândirea virusului a fost împiedicată.