Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că, potrivit evaluărilor agenţiei de informaţii pe care o conduce, preşedintele chinez Xi Jinping a devenit un pic mai realist ca urmare a războiului din Ucraina, dar că ar fi o greşeală să subestimăm angajamentul Beijingului şi Moscovei faţă de parteneriatul lor comun, informează Reuters.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

În cadrul unui eveniment de politică externă desfăşurat la Universitatea Georgetown din Washington D.C., William Burns a mai spus că preşedintele Chinei menţine ambiţii serioase asupra Taiwanului şi a avertizat că un conflict asupra insulei ar fi "profund regretabil" pentru toate părţile implicate.

China, care anul trecut a semnat un parteneriat "fără limite" cu Rusia, s-a abţinut să condamne invadarea Ucrainei, chiar dacă ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au impus Moscovei sancţiuni ample.

Directorul CIA, care a călătorit recent în Ucraina, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, a afirmat însă că Xi Jinping a fost probabil surprins şi nemulţumit de ceea ce a descris ca fiind performanţa slabă a militarilor ruşi. Burns a adăugat că prietenia dintre Rusia şi China nu este total fără limite.

Vorbind despre invazia rusă în Ucraina, Burns a estimat că următoarele şase luni vor fi "critice" pentru Ucraina, unde Moscova a obţinut progrese semnificative în ultimele săptămâni.

Burns a abordat în intervenţia sa şi problemele din Orientul Mijlociu. El a spus că guvernul de la Teheran este din ce în ce mai neliniştit de situaţia internă şi a menţionat curajul femeilor iraniene. El s-a declarat îngrijorat de perspectivele creşterii violenţelor dintre israelieni şi palestinieni.

(sursa: Agerpres)