Bărbatul în vârstă de 72 de ani, suspectat de a fi autorul atacului armat din noaptea de sâmbătă spre duminică la un studio de dans din zona Los Angeles, era un obișnuit al locului, dând chiar lecții, potrivit unor prieteni și relatărilor din presă.

Monterey Park, CaliforniaFoto: Jae C. Hong / AP / Profimedia

Autoritățile spun că Huu Can Tran a ucis 10 persoane când a deschis focul în timpul unei sărbători a Anului Nou Lunar la Star Ballroom Dance Studio, popular în orașul Monterey Park, la est de Los Angeles.

Tran a mers la un alt club de dans din orașul vecin Alhambra la scurt timp după masacru, potrivit poliției, dar un client de acolo i-a smuls arma, ceea ce ar fi putut împiedica un al doilea atac.

Ulterior, Tran s-a sinucis duminică prin împușcare, în timp ce poliția s-a apropiat de o dubă pe care o conducea.

„Suspectul a suferit răni prin împuşcare şi a fost declarat mort la faţa locului", a declarat şeriful Robert Luna. El a descris o urmărire a suspectului de către echipaje ale poliţiei, care s-a încheiat cu un foc tras din interiorul camionetei albe de către bărbatul care, astfel, s-a sinucis.

Motivul nu este încă clar / „Era mereu nervos”

Este extrem de rar ca o persoană de peste 70 de ani să comită un atac armat în masă. Deși autoritățile nu au identificat un motiv, au apărut unele detalii despre trecutul lui Tran.

Adam Hood, care a declarat că a fost un chiriaș vechi al lui Tran și care vorbea frecvent cu acesta, a declarat pentru Reuters că Tran era o persoană nervoasă, agresivă, neîncrezătoare, care nu avea mulți prieteni, dar îi plăcea dansul de societate, principala sa activitate socială.

„Era un bun dansator”, a spus Hood, care l-a cunoscut pe Tran la începutul anilor 2000. „Dar era neîncrezător față de oamenii de la studio și furios. Cred că pur și simplu s-a săturat”.

Tran s-a plâns că oamenii de la studio vorbeau pe la spatele lui, a spus Hood. Tran, care era divorțat, nu s-a recăsătorit niciodată și nu avea o iubită, a spus Hood.

CNN a relatat, citând un prieten anonim, că Tran s-a plâns că instructorii de dans au spus „lucruri rele despre el” și că Tran era „ostil” față de o mulțime de oameni de la studio.

Tran avea o licență de camionagiu activă și a deținut anterior o companie numită Tran's Trucking începând din 2002. El a locuit în San Gabriel, în apropiere de Monterey Park, de la începutul anilor 1990 până în jurul anului 2014, arată înregistrările.

Tran s-a mutat în 2020 într-o casă dintr-o comunitate privată închisă, pentru persoane în vârstă, cu teren de golf, în Hemet, la aproximativ 90 de minute de Monterey Park. Un purtător de cuvânt al poliției din Hemet a declarat că nu există nicio înregistrare a vreunei plângeri care să îl implice pe Tran.

Nu a fost clar dacă acesta a continuat să viziteze studioul Star Ballroom în ultimii ani.

El și-a întâlnit fosta soție la studio în urmă cu aproximativ două decenii, a declarat aceasta într-un interviu pentru CNN. Tran s-a prezentat la ea și i-a oferit lecții gratuite.

Deși Tran nu a fost niciodată violent, el se supăra repede, de exemplu dacă ea rata un pas în timp ce dansa, a declarat ea pentru CNN. Cei doi au divorțat în 2005.

O bază de date cu 185 de atacuri armate în masă între 1966 și 2022, întreținută de The Violence Project, o organizație non-profit, include o singură crimă comisă de o persoană de 70 de ani sau mai în vârstă: un miner pensionar a ucis cinci persoane într-un magazin din Allen, Kentucky, în 1981.