Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, candidat la alegerile prezidențiale din 2024, și-a apărat luni interdicția de a se preda un curs de istorie afro-americană în statul său, o decizie puternic criticată de grupurile pentru drepturile civile, potrivit AFP.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantisFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

„Vrem educație, nu îndoctrinare”, a declarat republicanul, cunoscut ca fiind una dintre cele mai vocale voci în ceea ce privește „războaiele culturale” care divizează Statele Unite, în cadrul unei conferințe de presă.

Predarea anumitor părți din istoria afro-americană este obligatorie în Florida. Însă statul a interzis luna aceasta un curs pentru elevii de liceu care aprofunda acest subiect.

Autorii acestui program „încearcă să le impună copiilor noștri o ideologie”, a acuzat guvernatorul în vârstă de 44 de ani, o stea în ascensiune a dreptei dure americane.

Interzicerea cursului a fost întâmpinată cu un cor de critici din partea grupurilor comunitare și a opoziției democrate.

„Atacurile guvernatorului DeSantis la adresa libertății de exprimare reprezintă o amenințare serioasă la adresa democrației noastre”, a avertizat puternicul grup pentru drepturile civile ACLU.

Aflată duminică într-o deplasare în Florida, vicepreședintele Kamala Harris a criticat ambițiile prezidențiale ale lui DeSantis, afirmând că „oricine interzice predarea istoriei americane nu are dreptul să modeleze viitorul Americii”.

Guvernatorul se angajase deja anul trecut în probleme de educație, semnând o lege care interzice predarea în școlile primare a subiectelor legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen.