Acuzat de lipsă de acțiune în ceea ce privește atacurile asupra centrelor anti-avort, Biroul Federal de Investigații al SUA a oferit joi recompense pentru informații care să conducă la identificarea autorilor unor astfel de acte, potrivit AFP.

Legea antiavort din SUA provacă situații tragiceFoto: Dreamstime.com

Într-o declarație, FBI a precizat că oferă până la 25.000 de dolari pentru informații despre acte de vandalism sau incendii care au vizat, din primăvară, o duzină de grupuri familiale sau religioase care încearcă să descurajeze femeile să facă avorturi.

Recompensa se referă, de asemenea, și pentru prinderea celor care au aruncat un cocktail Molotov la o clinică de avorturi din California.

Distincțiile „reflectă determinarea FBI de a investiga cu fermitate” toate aceste cazuri, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, promițând să „îi urmărească penal pe toți cei care se ascund în spatele unor opinii extremiste pentru a justifica acte criminale”.

Actele de vandalism, care nu s-au soldat cu victime, au avut loc după ce, la 2 mai, a fost publicată o hotărâre a Curții Supreme a SUA care a dat peste cap dreptul la avort în această țară.

De atunci, conservatorii spun că au observat o creștere a atacurilor asupra unităților anti-avort și acuză autoritățile că nu le iau la fel de în serios ca violențele împotriva clinicilor de avort.

Săptămâna trecută, membrii republicani ai Camerei Reprezentanților au adoptat o rezoluție în care critică „administrația Biden pentru că nu a luat măsuri pentru a răspunde la aceste atacuri radicale”.

În anii 1980, opozanții avortului au dezvoltat metode șocante, cum ar fi legarea cu lanțuri la porțile clinicilor, astfel încât, în 1994, legislatorii au adoptat o lege care incriminează orice intimidare sau violență în jurul acestor instituții.

Din 1977, au avut loc 11 crime, 42 de atentate cu bombă și 196 de incendii îndreptate împotriva pacienților, medicilor, voluntarilor și clinicilor de avort, potrivit Federației Naționale pentru Avort, care urmărește astfel de violențe.

foto: Dreamstime