Banii investiți de junta din Mali pentru a cumpăra serviciile mercenarilor de la grupul rus Wagner ar fi „mai utili” dacă ar fi investiți în proiecte economice, a declarat președintele algerian Abdelmajid Tebboune, citat de AFP.

Steagul MaliFoto: Uyttebroeck Michel / Panthermedia / Profimedia

„Banii pe care îi necesită această prezență ar fi mai bine plasați și mai folositori dacă ar merge în dezvoltarea Sahelului”, a declarat el într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro în ediția de vineri.

Mali a fost scena a două lovituri de stat militare în august 2020 și mai 2021. Deși nu a recunoscut niciodată acest lucru, junta a apelat la Wagner în timp ce a alungat forța militară franceză Barkhane după nouă ani de luptă împotriva jihadiștilor.

„Nu terorismul este ceea ce mă îngrijorează cel mai mult, îl putem învinge. Sunt mult mai îngrijorat de faptul că Sahelul se scufundă în mizerie. Soluția în acest caz este 80% economică și 20% de securitate”, a declarat președintele algerian.

Tensiunile politice din Mali merg mână în mână cu o gravă criză de securitate în curs de desfășurare de la izbucnirea independenței și a insurecțiilor jihadiste în nordul țării în 2012.

Aproape toate grupările armate din Mali care au semnat așa-numitul acord de pace de la Alger în 2015, inclusiv rebelii tuareg, Coordonarea Mișcărilor Azawad (CMA), și-au suspendat săptămâna trecută participarea, argumentând „lipsa persistentă de voință politică” a juntei de la Bamako pentru a-l menține.

Foștii rebeli au încetat lupta odată cu acest acord de pace. Jihadiștii continuă să lupte împotriva armatei maliene, iar violențele lor s-au extins în centrul Mali, precum și în țările vecine Burkina Faso și Niger.

Luptătorii legați de gruparea Stat Islamic și de al-Qaeda își continuă chiar înaintarea spre Golful Guineea.

„Situația de pe teren trebuie, evident, să fie rezolvată prin intermediul Algeriei. Dacă am fi fost ajutați în punerea în aplicare a acordului de la Alger din 2015 pentru pacificarea acestei zone, nu ne-am fi aflat aici”, a declarat Tebboune, repetând o constantă a diplomației algeriene.

„Pentru a aduce pacea, populația din nordul Mali trebuie să fie integrată în instituțiile maliene”, a conchis el.