Scutiri fiscale. Reducerea consumului de energie electrică. Și o căutare disperată de surse alternative de gaz. Europa se confruntă cu una dintre cele mai mari crize energetice de care se amintește, chiar în momentul în care au venit zilele reci și întunecate ale iernii.

Pret la energieFoto: Micha360 | Dreamstime.com

Al Jazeera a vorbit cu experți economici pentru a vedea care țări europene fac față crizei mai bine decât altele, ce funcționează și ce nu.

Răspunsul scurt: Franța și Spania au ținut cel mai bine în frâu inflația, în timp ce Italia, Germania și Grecia sunt în frunte în ceea ce privește pregătirile pe termen lung pentru a-și asigura necesarul de energie. În schimb, Regatul Unit se luptă.

Rusia a reprezentat aproape jumătate din totalul importurilor de gaze naturale ale Europei în 2021, dar unele țări aveau să fie întotdeauna mai vulnerabile decât altele.

Polonia, Finlanda și Slovacia depindeau aproape în totalitate de Rusia pentru gazele naturale, din cauza proximității lor geografice față de conductele sale de aprovizionare.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a fost dependentă de Rusia, importând jumătate din gazele sale naturale din această țară în 2021. Vasta industrie chimică germană, care are peste 300.000 de angajați, utilizează gazele naturale ca materie primă.

Apoi, există țări care au avut în mod tradițional o pondere mai mare a gazelor naturale în mixul lor energetic total: Italia (40 la sută), Olanda (37 la sută), Ungaria (33 la sută) și Croația (30 la sută). În timp ce aceste țări depindeau de Rusia în grade diferite, toate au fost martorele unei inflații puternice, deoarece prețurile la gaze au urcat la niveluri record.

Cu toate acestea, experții au declarat că unele țări arată calea în căutarea de alternative la gazul rusesc.

Reorientarea către gazul natural lichefiat (GNL)

Europa în ansamblu se orientează către gazul natural lichefiat (GNL) pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc, care este livrat în principal prin conducte. Între ianuarie și septembrie anul acesta, Uniunea Europeană a importat mai mult GNL decât a cumpărat vreodată într-un an întreg.

Unele țări, printre care Spania, Franța și Italia, au avantajul unui avans sub forma unor terminale fixe de GNL existente, a spus Wiffelaars, în comparație cu alte țări europene precum Germania, care în mod tradițional s-au bazat mai mult pe gazele din conducte. Împreună cu Marea Britanie, aceste țări au cea mai mare capacitate de import de GNL din regiune.

Multe altele se orientează către terminale plutitoare, a căror instalare durează mai puțin decât cele permanente pe uscat.

În fruntea acestei inițiative se află Germania, care a finalizat recent construcția primului din cele cinci terminale plutitoare de GNL planificate.

Deja, în ultimele luni, zona euro a înregistrat cea mai puternică creștere a inflației de la înființarea sa - aproximativ 70% din această inflație din septembrie s-a datorat prețurilor la energie.

Însă unele țări s-au descurcat mai bine decât altele în a-și proteja cetățenii.

Limitarea prețurilor

Franța a înghețat prețurile la gazele de uz casnic la nivelul din octombrie 2021 și a limitat creșterea prețurilor la electricitate în 2022 la 4% față de anul trecut. Recent, a anunțat limitarea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze la 15% anul viitor.

Fără aceste măsuri, facturile gospodăriilor s-ar fi mai mult decât dublat. Costurile vor fi suportate de operatorul public francez.

După Franța, Spania s-a remarcat în ceea ce privește protejarea cetățenilor de inflație printr-o serie de măsuri de reducere a impozitelor și prin plafonarea tarifului la gaz, potrivit unui raport Rabo Research din 18 noiembrie 2022, citat de Al Jazeera.

Dar, în timp ce Franța și Spania limitează prețurile și acordă reduceri la prețul carburanților pentru a-i proteja pe cetățeni de costurile ridicate, altele - inclusiv Germania - s-au concentrat mai mult pe acordarea de sprijin financiar direct populațiilor vulnerabile, adoptând totodată măsuri precum reducerea taxelor la uleiurile de motor și taxe excepționale pentru companiile energetice.

  • În Austria, de exemplu, gospodăriile au primit o reducere unică de 150 de euro (158 de dolari) la facturile de energie, iar cele mai vulnerabile au primit o sumă dublă.
  • Începând de anul viitor, și Germania va începe să subvenționeze facturile de energie electrică pentru consumatori, ceea ce ar trebui să ducă la scăderea inflației.
  • Marea Britanie a revenit asupra planurilor anterioare de înghețare a prețurilor la energie timp de doi ani, limitând în schimb această perioadă la șase luni, până în martie 2023. Marea Britanie încurajează populația să își reducă consumul de energie în cadrul unei campanii menite să reducă cererea de energie electrică și gaze naturale, în contextul în care facturile vor crește în această iarnă, scrie Bloomberg.
  • În România, pentru aproximativ 5 milioane de clienţi casnici, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică celor al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv; familiilor monoparentale etc.
  • În Italia, fostul premier Mario Draghi a luat primele măsuri de compensare a creșterii prețurilor energiei electrice încă din septembrie 2021, când a alocat 3 miliarde de euro, bani cu care a compensat cheltuielile generale ale sistemului energetic din facturile de electricitate și de gaze. Pentru aproximativ 6 milioane de întreprinderi mici (cu utilizatori care consumă maximum 16,5 kW) și aproximativ 29 de milioane de clienți casnici, guvernul italian a anulat practic tarifele aferente taxelor generale de sistem, care au fost stabilite la zero pentru ultimul trimestru al anului 2021.
  • Olanda are una dintre cele mai bune performanțe din Europa în domeniul energiei regenerabile, în care a investit masiv. În plus foarte multe gospodării au contracte fixe de energie, ca atare nu au simțit încă presiunea creșterii prețurilor. În această situație sunt aproximativ două milioane de gospodării, potrivit estimărilor RTL Nieuws. Guvernul a redus taxa pe energie pentru gospodării și întreprinderi pentru întreg anul 2022. Simpla reducere a taxei pe energie presupune o compensare de aproximativ 430 de euro pentru gospodăria medie din Olanda, potrivit estimărilor analiștilor, potrivit Asociația Energia Inteligentă.
  • Ungaria are o piață a energiei în care tarifele pentru consumatorii casnici sunt reglementate sub costuri, în timp ce companiile plătesc energia la prețuri de piață. Aranjamentul dual, în care consumul casnic are prețuri controlate, iar companiile plătesc prețurile pieței a impulsionat însă inflația, iată de ce premierul ungar a decis să plafoneze prețurile produselor alimentare.
  • Guvernul Cehiei este pregătit să introducă până la finalul anului o plafonare a preţului energiei pentru marile companii, deoarece îşi extinde ajutorul acordat afacerilor afectate de majorarea costurilor cu electricitatea şi gazele, a anunţat astăzi premierul Petr Fiala, transmite Reuters. Ajutorul ar putea fi similar măsurilor deja introduse pentru gospodării şi firmele mai mici, a precizat oficialul ceh. Acesta a adăugat că deciziile UE au eliminat obstacolele în acordarea ajutoarelor pentru firmele mai mari.

Reacția UE în fața crizei

Întrucât prețurile energiei rămân volatile pe piețe, țările UE au convenit asupra unor măsuri care urmăresc îmbunătățirea solidarității în întreaga UE și o mai bună coordonare a achiziționării de gaze în comun.

Noile măsuri vor permite statelor membre și întreprinderilor din domeniul energiei să achiziționeze gaze în comun de pe piețele mondiale. Comasarea cererii la nivelul UE va asigura faptul că țările UE au o pârghie mai bună în ceea ce privește achiziționarea de gaze de pe piețele mondiale și că statele membre nu supralicitează una împotriva celeilalte în acest proces.

La Bruxelles, miniștrii energiei din țările membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui plafon pentru prețul gazelor, potrivit Financial Times.

Este un acord important, care va proteja cetățenii de creșterea prețurilor la energie, cu un mecanism realist și eficient, care include garanțiile necesare pentru securitatea aprovizionării și stabilitatea piețelor financiare

În octombrie 2022, Consiliul European a ajuns la un acord cu privire la noi măsuri ce trebuie luate la nivelul UE pentru a aborda criza energetică:

  • achiziționarea de gaze în comun
  • indici de referință pentru gaze
  • îmbunătățirea funcționării piețelor energiei
  • măsuri de solidaritate energetică în caz de perturbări ale aprovizionării cu gaze
  • intensificarea eforturilor de economisire a energiei

Pe măsură ce diferite țări adoptă măsuri diferite, Europa ca regiune se va confrunta cu întrebări dificile în săptămânile, lunile și anii care vor urma, au declarat experții. Cea mai mare dintre ele: Ar trebui ca fiecare națiune să se gândească mai întâi la ea însăși?

foto: Dreamstime