Opozanta belarusă încarcerată Maria Kolesnikova - spitalizată săptămâna trecută din cauza unui ”ucer perforat” - a revenit ”în acest weekend” la infirmeria închisorii în care este deţinută, anunţă susţinători ai reprezentantei revoltei din 2020 faţă de realegerea controversată a lui Aleksandr Lukaşenko, relatează News.ro citând AFP.

Maria Kolesnikova a fost condamnata la inchisoareFoto: Ramil Nasibulin / TASS / Profimedia Images

Maria Kolesnikova, în vârsră de 40 de ani, ”a fost transferată în acest weekend de la Spitalul din Gomel la închsoarea (în care este încarcerată)”, a anunţat luni seara, într-un mesaj postat pe telegram Viktor Babariko, alt opozant belarus încarcerat, a cărui mână dreaptă era opozanta.

”Ea este acum la infirmeria penitenciarului”, unde ”este supravegheată de medici timp de cel puţin zece zile”, precizează el în acest comunicat.

Tatăl opozantei politice a putut să o viziteze ”timp de zece minute”, potrivit aceleiaşi surse.

”Maşa (diminitivul Mariei) a slăbit, este încă slabă”, precizează Babariko.

Maria Kolesnikova a fost operată săptămâna trecută, după ce a fost spitalizată de urgenţă, la secţia de ranimare, la Gomel, în sud-estul Belarusului.

Medicii au diagnosticat un ”ulcer perforat”, care necesită îngrijiri imediat, a anunţat luni în comunicat Viktor Babariko.

La 1 decembrie, susţinători ai acesteia au anunţat că Maria Kolesnikova ”era mai bine”.

O fostă muziciană profesionistă, ea a fost condamnată, în septembrie 2021, la 11 ani de închisoare cu privire la un ”complot” împotriva puterii, ”apeluri la acţiuni care aduc atingere securităţii naţionale ” şi ”înfiinţarea unei formaţiuni extremiste”.

Maria Kolesnikova a fost încarcerată în septembrie 2020, după ce s-a opus - în mod spectaculos - unei tenative de a fi expulzată din Belarus.

Potrivit apropiaţilor săi, Serviciile Speciale belaruse (KGB) au răpit-o şi au condus-o la frontiera cu Ucraina.

Însă ea a sărit pe geamul maşinii şi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a condus la încarcerarea sa.

Maria Kolesnikova era una dintre cele trei femei propulsate la conducerea mişcării de contestare din 2020 din Belarus, alături de Svetlana Tihanovskaia, care a candidat la preşeidnţie în locul soţului său încarcerat, şi Veronika Ţepkalo.

Tihanovskaia şi Ţepkalo au fugit din ţară, din cauza presiunii autorităţilor.

Contestarea, care a mobilizat zeci de mii de manifestanţi, a fost înăbuşită treptat, prin mii de arestări, exiluri forţate şi pedepse grele cu închisoarea ale unor activişti şi jurnalişti.

Franța cere eliberarea

Pe de altă parte, Franţa şi-a reiterat marţi susţinerea opozantei belaruse Maria Koleniskova şi şi-a subliniat îngrijorarea faţă de starea sănătăţii acesteia şi condiţiile în care este deţinută.

”Franţa este puternic îngrijorată de starea sănătăţii şi condiţiile de detenţie ale doamnei Maria Kolesnikova”, a subliniat, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre.

Opozanta ”este necesar să poată beneficia de o monitorizare medicală adecvată şi să fie apărată în continuare de către avocaţii săi”, a subliniat ea.

”Franţa cere autorităţilor belaruse eliberarea necondiţionată şi imediată a tuturor persoanelor deţinute în mod arbitrar în Belarus şi condamnă reprimarea continuă a autorităţilor belaruse a populaţiei lor”, cere, în acest comunicat, purtătoarea de cuvânt a quai d'Orsay.

Uniunea Europeană (UE) a cerut săptămâna trecută eliberarea imediată a Mariei Kolesnikova.