Situatia din Tibet ramane in atentia comunitatii internationale. Guvernatorul Tibetului a anuntat ca violentele de vineri produse in capitala Lhasa s-au soldat cu 13 morti si zeci de raniti.

Potrivit Associated Press, acest bilant este contestat de tibetanii exilati care sustin ca interventia in forta a guvernului chinez asupra demonstrantilor a provocat moartea a 80 de persoane. Intre timp, China a dat un ultimatum protestatarilor pentru a se preda pana la miezul noptii de luni spre marti, in caz contrar avertizand ca acestia vor suporta consecintele, relateaza BBC. SUA au cerut Chinei, prin vocea secretarului de stat Rice, sa discute cu protestatarii din Tibet, insa Rusia a afirmat ca aceasta este o problema interna a guvernului de la Beijing.

Pe strazile orasului patruleaza sute de politisti inarmati, iar echipele de curatenie strang urmele confruntarilor de vineri, cand mai multe masini si magazine au fost vandalizate.

Un jurnalist aflat la fata locului a declarat ca fortele de securitate au preluat total controlul asupra cartierului vechi al capitalei tibetane. Toti strainii sunt sfatuiti sa paraseasca Lhasa, iar permisele pentru vizitatori au fost suspendate.

Calugarii budisti au manifestat, de la inceputul saptamanii, in Tibet dar si in provinciile invecinate, cu ocazia implinirii a 49 de ani de la rascoala din Lhassa, in urma careia liderul spiritual al tibetanilor, Dalai-Lama, a plecat in exil, in India.