În timp ce candidații conspiraționiști susținuți de Donald Trump au suferit o înfrângere zdrobitoare în alegerile de la jumătatea mandatului, mulți susținători ai teoriei sale privind alegerile prezidențiale "furate" din 2020 vor intra în Congres, ceea ce trezește temeri privind un oarecare haos parlamentar, potrivit AFP.

Reprezentanta republicana Marjorie Taylor GreeneFoto: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia Images

Rezultatele parțiale, în care republicanii nu au reușit să recâștige Senatul și au luat Camera Reprezentanților doar cu o majoritate strânsă, departe de "valul roșu" așteptat, au arătat o respingere relativă a extremei drepte a partidului.

În pofida acestor rezultate dezamăgitoare, aproximativ 170 de candidați republicani pro-Trump care resping victoria lui Joe Biden la prezidențiale din 2020 au obținut locuri în camera inferioară a Congresului și vor avea o influență puternică asupra celui care va deveni următorul lider al majorității republicane din Cameră.

Printre aceștia, Marjorie Taylor Greene, o aleasă republicană din Georgia cunoscută pentru scandalurile sale, sau Matt Gaetz, reprezentant din Florida. Se așteaptă ca aceștia să intervină pentru a încerca să stabilească o agendă bazată pe răzbunarea fostului președinte pe dușmanii săi politici.

În Senatul dominat de democrați, printre cei câțiva susținători ai tezei "Marii Minciuni" a lui Trump - acuzații nefondate că alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate de miliardar - se numără Rand Paul, ales din Kentucky, și JD Vance, din Ohio.

Cu sprijinul neclintit al bazei sale, Donald Trump și-a reluat săptămâna trecută acuzațiile nefondate de fraudă electorală atunci când și-a anunțat candidatura la Casa Albă în 2024.

"Într-un mod real, știm cu toții că îl vom vedea pe Donald Trump, Actul II, Scena I", a rezumat expertul juridic al Esquire Digital, Aron Solomon.

"Oricât de mult am spera că Congresul se va concentra asupra punerii bazelor pentru a restabili încrederea profundă în democrație... vom asista la o telenovelă politică fără precedent, așa că ar trebui să ne punem cu toții centura", a asigurat el.