O instanță din Italia a hotărât că părinții de același sex au dreptul să nu fie numiți „tată” și „mamă” pe actele de identitate ale copiilor lor, o decizie care va provoca nemulțumirea noului guvern de dreapta de la Roma, scrie Reuters.

Cuplu de acelasi sexFoto: Paul Christian Gordon / Alamy / Profimedia Images

Premierul Giorgia Meloni se vede drept o apărătoare a valorilor creștine și a familiei tradiționale, partidul său Fratelli d'Italia având o poziție ostilă față de ideea creșterii de copii de către persoane de același sex.

Însă un judecător din Roma a decis în favoarea unui cuplu de lesbiene care a contestat regulile în vigoare privind cărțile de identitate ale minorilor, care trebuie să includă o referință la părinții sau tutorii lor.

Până în 2019 aceștia erau numiți „părinți” pe actele de identitate dar regula a fost schimbată de Matteo Salvini, pe atunci ministrul de Interne de la Roma. El a ordonat ca autoritățile să folosească termenii de „mamă” și „tată”.

Una dintre cele două femei care au atacat în instanță reglementarea a născut o fiică care ulterior a fost adoptată de partenera ei, ambele femei devenind astfel mamele recunoscute ale minorei.

Judecătorul de caz și-a motivat decizia afirmând că ar fi absurd ca una dintre ele să fie numită „tată” în actele legale.

Decizia a fost pronunțată în luna septembrie dar a fost publicată abia miercuri de către Famiglie Arcobaleno („Familiile Curcubeu”), o asociație care apără drepturile persoanelor de același sex și care a susținut cuplul în cauză.

Hotărârea justiției italiene nu se va aplica automat tuturor cuplurilor LGBT

Hotărârea judecătorească este definitivă deoarece guvernul anterior condus de tehnocratul Mario Draghi, care a demisionat pe 14 iulie, a lăsat să expire termenul în care putea fi atacată în recurs.

Însă decizia se aplică doar acestui caz, nu tuturor cuplurilor de același sex.

Egizia Mondini, o purtătoare de cuvânt a organizației Famiglie Arcobaleno a declarat că rămâne la latitudinea fiecărui cuplu să ceară modificarea pe actele de identitate ale copiilor lor până când legislația va fi modificată.

Ea a mai precizat că mai multe astfel de cazuri se află deja în instanțe.

Cancelaria prim-ministrului Meloni a declarat într-un comunicat remis presei că a studiat motivația hotărârii cu „foarte mare atenție deoarece ea prezintă probleme evidente în ceea ce privește implementarea” și „pune în pericol” funcționarea sistemului național de cărți de identitate.