Activişti ecologişti din grupul „Just Stop Oil” au aruncat cu tartă în statuia de ceară a regelui Charles al III-lea de la celebrul Muzeu londonez Madame Tussauds, în cadrul unei serii de acţiuni de protest începute la începutul acestei luni, relatează AFP și BBC, citate de News.ro.

„Just Stop Oil” a vandalizat statuia de la muzeul Madame TussaudsFoto: Captura video

Doi membri ai grupului, care au cumpărat bilete de acces în muzeu, au zdrobit o prăjitură cu ciocolată pe faţa statuii de ceară a regelui, un apărător înfocat al mediului, a revendicat într-un comunicat „Just Stop Oil”.

În cursul acestei acţiuni, unul dintre activişti a repetat declaraţii dintr-un discurs pe care Charles, pe atunci prinţ de Wales, l-a susţinut în 2019, în care sublinia că tinerii din generaţia nepoţilor săi „cer fapte imediate şi nu doar vorbe”.

„Ştiinţa este clară. Cererea este clară: doar opriţi noile proiecte petroliere şi gazifere. E floare la ureche (a piece of cake, în engleză)”, au anunţat într-un comunicat activiştii Eilidh McFadden, în vârstă de 20 de ani, şi Tom Johnson, în vârstă de 29 de ani.

Acte de vandalism în serie organizate de activiștii „Just Stop Oil”

Potrivit The Press Association, patru persoane au fost arestate în acest dosar.

Grupul „Just Stop Oil” a lansat la începutul lui octombrie o serie de blocaje zilnice la Londra, unde membri ai săi au aruncat cu supă de roşii pe tabloul „Floarea-Soarelui” a lui Vincent Van Gogh, la National Gallery, şi au vandalizat cu vopsea sediul unui dealer Aston Martin.

Activişti din cadrul grupului ecologist „Last Generation” au aruncat cu piure, duminică, pe tabloul „Les Meules” al lui Claude Monet, la un muzeu din Potsdam, în Germania.