Germania trebuie să își întrunească ținta de a aloca 2% din PIB pe cheltuieli militare și să accepte rolul de lider militar pe care anterior l-a evitat, a declarat luni ministrul Apărării de la Berlin, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o schimbare majoră de politică după decenii de cheltuieli militare limitate, cancelarul german Olaf Scholz anunțase la câteva zile după izbucnirea războiului din Ucraina pe 24 februarie că Berlinul va crea un fond special în valoare de 100 de miliarde de euro care să ducă cheltuielile militare ale Germaniei peste pragul de 2% din PIB asumat de statele membre ale NATO.

Fondul este destinat redotării armatei germane cu arme și echipamente după deceniile de uzură care au urmat căderii Zidului Berlinului și reunificării țării.

Alte țări membre ale NATO au criticat în trecut Germania că nu își respectă angajamentul de a cheltui 2% din PIB pe forțele armate, unul dintre cei mai vocali critici fiind fostul președinte american Donald Trump. În luna aprilie a acestui an fostul președinte republican a dezvăluit că a amenințat țările NATO din Europa că Statele Unite nu le vor proteja în cazul unei agresiuni rusești dacă nu respectă angajamentul respectiv.

Germania a susținut mereu că, fiind cea mai mare economie din Europa, cheltuie mai mulți bani pe forțele armate decât multe alte state fiindcă procentul alocat se aplică unui Produs Intern Brut mai mare, chiar dacă el nu depășește 2%.

Schimbare de politică privind forțele armate germane?

Într-un discurs susținut luni privind obiectivele cheie ale mandatului său, ministrul german al Apărării Christime Lambrecht a subliniat că, pe viitor, fondurile care în prezent sunt incluse în fondul special de 100 de miliarde de euro ar trebui să vină direct dintr-un buget al Apărării mărit.

„Avem nevoie de acești bani fără doar și poate și avem nevoie de ei pe termen lung pentru ca acest efort de 100 de miliarde pe care îl facem să nu fie în zadar”, a declarat ea.

„Trebuie să prevenim o situație în care, peste câțiva ani, să ajungem să nu putem să ne permitem întreținerea echipamentelor pe care le cumpărăm acum”, a subliniat Lambrecht.

Aceasta a mai spus că dimensiunea, așezarea geografică și puterea economică a Germaniei „ne acordă un rol de leadership, indiferent dacă ne place sau nu, inclusiv în cazul forțelor armate”.

Christine Lambrecht a vorbit de asemenea despre relaxarea regulilor foarte stricte ale Germaniei în ceea ce privește exporturile sale de armament, o inițiativă despre care se crede că nu va fi primită cu entuziasm de o parte a Partidului Social Democrat din care face parte.

Însă ea a reiterat că Germania nu va trimite tancuri Ucrainei, amintind că nicio țară occidentală nu a furnizat astfel de echipamente Ucrainei și afirmând că Berlinul a convenit cu partenerii din Vest să nu ia o astfel de măsură în mod unilateral.

Urmărește ultimele evoluții din a 201-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.