Sute de documente confidenţiale trimise de NATO Portugaliei au fost găsite la vânzare pe dark web , scrie cotidianul belgian Le Soir.

Atac informaticFoto: - / Wavebreak / Profimedia

Furtul s-a produs ca urmare a unui atac informatic care ţintea statul major al Forţelor armate portugheze şi serviciile de informaţii militare, a relatat și ziarul online portughez "Diario de Noticias".

Potrivit "Diario de Noticias", incidentul a fost descoperit de serviciul de informaţii american, apoi semnalat autorităţilor portugheze în luna august, prin intermediul ambasadei americane la Lisabona. Ancheta agenţiilor de securitate cibernetică portugheze ar fi identificat statul major general al armatelor, informaţiile militare şi un departament al ministrului Apărarii ca ţinte ale atacului cibernetic, a precizat ziarul.

Transmiteri pe linii nesecurizate

"Guvernul este în măsură să asigure că Ministerul Apărăii Naţionale şi Forţele armate lucrează zilnic pentru a păstra intactă credibilitatea Portugaliei ca membru fondator al Alianţei Atlantice", a răspuns în scris cabinetul prim-ministrului Antonio Costa, întrebat de AFP.

"De fiecare data când există o suspiciune de intruziune (...) situaţia este analizată îndelung" şi sunt luate măsuri pentru "a întări sensibilitatea la securitate cibernetică", a adăugat guvernul, fără a confirma totuşi, nici a dezminţi că au fost furate documente.

Potrivit informaţiilor ziarului "Diario de Noticias", documentele respective ar fi fost transmise între diferite servicii portugheze pe linii de comunicaţii nesecurizate.

Articol scris cu sprijinul agenției Rador.