Orașul Cetinje din Muntenegru este în doliu după un schimb de focuri care s-a soldat cu 11 morți vineri, inclusiv doi copii și atacatorul înarmat, descris de vecinii săi ca fiind un om liniștit, potrivit AFP.

Atac armat in CetinjeFoto: captura tv

Cartierul Medovina, unde au avut loc focurile de armă, a fost învăluit în tăcere. Potrivit primelor informații, care nu au fost încă confirmate sau clarificate, incidentul ar fi fost provocat de o ceartă.

În altă parte a orașului, locuitorii din Cetinje, la 36 km vest de capitala Podgorica, erau încă în stare de șoc și vorbeau despre tragedie pe un ton tăcut la terasele cafenelelor.

Motivele exacte ale ucigașului, care a fost împușcat de un civil, potrivit procurorului însărcinat cu cazul, rămân o enigmă. Potrivit vecinilor săi, familia sa, soția și cei patru copii, nu erau prezenți în momentul tragediei.

„Un om pașnic"

"Era un om liniștit și discret, angajat la parcul național (învecinat), tată a patru copii. Nimeni nu se aștepta la așa ceva din partea lui", a declarat pentru AFP un vecin în vârstă de 55 de ani, sub rezerva anonimatului.

Ucigașul, identificat deocamdată doar după inițialele V.B. (n.r. Vuk Borilović spune presa muntenegreană), în vârstă de 34 de ani, și-a împușcat mai întâi cei trei chiriași, o mamă de 26 de ani și cei doi copii ai acesteia, în vârstă de 8 și 11 ani.

Potrivit mai multor localnici intervievați de AFP, ucigașul s-a deplasat apoi din casă în casă și i-a împușcat pe toți cei aflați înăuntru. "În total, a dat buzna în șase case", a spus unul dintre ei.

Pe terasa unei case, membrii familiei Drecun, îmbrăcați în negru, ai cărei trei membri se numără printre victime, au căutat sâmbătă, în zadar, alinare. Loviți de durere, aceștia s-au retras înăuntru imediat ce au văzut că se apropie jurnaliștii.

Redactorul radio local Mladen Zadrima a mers la fața locului imediat după tragedie. "Ziua următoare nu a adus nicio ușurare, dimpotrivă, tristețea s-a instalat printre noi", a declarat el pentru AFP.

Criminalitate fără precedent

Șase persoane au fost, de asemenea, rănite, dintre care două sunt în stare critică, a declarat vineri reporterilor Ljiljana Radulovic, directorul spitalului central din Podgorica.

Această crimă este una dintre cele mai sângeroase din istoria recentă a Muntenegrului și un eveniment rar întâlnit în regiune.

Prim-ministrul muntenegrean Dritan Abazovic a făcut apel la compatrioții săi să sprijine familiile victimelor.

"Îi invit pe toți cetățenii din Muntenegru să fie alături de familiile victimelor nevinovate", a scris el pe Telegram. Premierul a declarat apoi trei zile de doliu național.

Numeroși oficiali străini au trimis mesaje de condoleanțe, inclusiv lideri regionali: președintele sârb Aleksandar Vucic, patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe Porfirije și șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell.

Tragedia a avut loc în plin sezon turistic în această țară cunoscută pentru plajele sale pitorești mărginite de munți.

După doi ani de stagnare din cauza pandemiei Covid-19, cu o rată a șomajului de aproximativ 18% și un salariu mediu de 520 de euro, Muntenegru se bazează pe turism pentru a-și relansa economia.

Cetinje, fosta capitală regală, are aproximativ 14.000 de locuitori. În ultimele decenii a cunoscut o stagnare economică după închiderea mai multor fabrici care asigurau prosperitatea orașului.