În al doilea trimestru, productivitatea Statelor Unite a înregistrat cea mai mare scădere înregistrată vreodată, în timp ce întreprinderile au înregistrat cea mai rapidă creștere a costurilor cu forța de muncă din 1982 încoace, ceea ce a contribuit la inflația ridicată din această țară, potrivit AFP.

MuncitoriFoto: Profimedia Images

În perioada aprilie-iunie, productivitatea a scăzut cu 2,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit estimării preliminare publicate marți de Biroul de Statistică a Muncii (BLS).

Aceasta a fost cea mai mare scădere anuală de la începutul colectării datelor, în 1948.

Producția a crescut cu 1,5%, dar cu mult mai puțin decât numărul de ore lucrate, care a crescut cu 4,1%.

Această scădere a productivității, coroborată cu creșterea salariilor din cauza penuriei de forță de muncă, a dus la cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă pentru companii din ultimii 40 de ani: +9,5%.

Productivitatea "a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv, în condițiile în care companiile au continuat să facă angajări într-un ritm constant, iar producția a continuat să scadă", a declarat într-o notă Lydia Boussour, economist la Oxford Economics.

În ceea ce privește creșterea costurilor cu forța de muncă, ea subliniază că "în condițiile în care companiile se confruntă cu o piață a forței de muncă foarte restrânsă, nu se pot baza pe creșterile de productivitate pentru a atenua impactul presiunilor asupra costurilor cu forța de muncă", reducându-și marjele.

Piața forței de muncă a dat dovadă de o forță neașteptată în iulie, iar țara a recâștigat cele 22 de milioane de locuri de muncă distruse de pandemie, în timp ce rata șomajului a scăzut la 3,5%, la fel ca în februarie 2020.

Deficitul de forță de muncă împinge companiile să ofere salarii mai mari pentru a atrage candidați și a păstra angajații.

Acest lucru a contribuit la creșterea prețurilor, inflația atingând în iunie un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%. Datele pentru luna iulie vor fi publicate miercuri.