Premierul estonian Kaja Kallas și premierul finlandez Sanna Marin au cerut Uniunii Europene să nu mai dea vize turistice rușilor, la o zi după ce Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune", stârnind o nouă reacție nervoasă a Kremlinului.

Pasaport rusescFoto: DreamsTime

„Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului, a scris Kallas pe Twitter.

Premierul estonian a spus că zborurile dinspre Rusia spre Europa sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara, deoarece Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte de acces terestre.

„Este timpul să punem capăt acum turismului din Rusia”, a conchis Kaja Kallas.

Finlanda, una dintre țările europene care are graniță cu Rusia, este de aceeași părere.

Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, a declarat pentru televiziunea de stat Yle: „Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect".

Letonia a anunțat vineri că nu va mai acorda deocamdată vize cetăţenilor ruşi, a anunţat vineri ambasada letonă la Moscova. La finalul lunii iulie, ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics, a îndemnat UE să declare Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul și să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși.

Apelul Estoniei și Finlandei vine după ce președintele ucrainean a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este „cea mai importantă sancțiune".

Liderul de la Kiev a spus luni că sancțiunile deja impuse Rusiei pentru războiul său neprovocat din Ucraina sunt „slabe" în comparație cu închiderea granițelor pentru cetățenii ruși timp de un an și un embargo total asupra achiziției de energie rusească.

Liderii UE vor discuta subiectul vizelor pentru ruși la următorul summit

Subiectul a fost abordat în rândul liderilor UE și urmează să fie discutat în mod oficial la următorul summit al acestora, programat pentru luna octombrie, potrivit unei surse Financial Times.

Mai multe țări europene caută modalități de a restricționa călătorii ruși, păstrându-și în același timp granițele deschise în limitele regimului Schengen de vize și fără verificări de pașapoarte în mare parte a continentului.

Dar alte state membre sunt precaute în ceea ce privește închiderea tuturor cetățenilor ruși.

„Nu vreți să le interziceți complet tuturor rușilor să călătorească în UE. Cum ne vom implica? Rușii care nu sunt în favoarea războiului trebuie să poată călători și ei", a declarat un oficial UE, citat de FT.

Reacția nervoasă a Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat marți spunând că nu există nicio șansă ca rușii să fie izolați de restul lumii și s-a întrebat dacă Europa ar trebui să continue să-l susțină pe Zelenski.

„Iraționalitatea gândirii sale în acest caz depășește orice limită. Acest lucru nu poate fi văzut decât extrem de negativ. Orice încercare de a izola Rusia sau rușii este un proces care nu are nicio perspectivă", a declarat Peskov într-o conferință de presă.

Mai devreme sau mai târziu, Europa „va începe să se întrebe dacă Zelenski face totul cum trebuie și dacă cetățenii săi ar trebui să plătească pentru capriciile sale", a adăugat Peskov.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a reacționat și mai violent, l-comparându-l pe Zelenski cu Adolf Hitler.

„Clovnul-șef al Ucrainei a sugerat 'să tragă la răspundere întreaga populație a Rusiei'", a scris Medvedev pe Twitter

„Adolf Hitler a fost cel care a încercat ultima dată să aplice astfel de idei la un popor în ansamblu. Au mai rămas întrebări despre natura regimului ucrainean?". a mai spus Medvedev.

MAE rus: "o prostie la limita naţionalismului"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a numit drept "o prostie la limita naţionalismului" apelul premierului estonian, Kai Kallas, de a se opri acordarea de vize de turism cetăţenilor ruşi în ţările UE, transmite TASS.

"Vă surprinde că un înalt oficial al unui stat membru UE poate vorbi prostii la limita naţionalismului? Este normal. Ea nu a devenit premier de una singură, ci a moştenit funcţia dinastic, prin drept de naştere, primind totul pe blat: un loc în partid, o funcţie în guvern", a scris, marţi, diplomatul rus pe canalul său Telegram.

Maria Zaharova a reamintit că libera circulație este una dintre obligaţiile centrale consacrate în documentele fondatoare ale OSCE şi o serie de alte documente juridice internaţionale.

"Această libertate a devenit o realitate, care este considerată de la sine înţeleasă de sute de milioane de oameni din toate statele din regiune", a spus reprezentantul MAE rus.

(foto articol: ©Elenanoeva|Dreamstime.com)

---------------