După 18 luni de mandat, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a făcut la începutul acestei luni prima sa vizită în Orientul Mijlociu - o regiune care a fost cândva în centrul politicii externe a țării sale. Dar, chiar și cu acești aliați pe termen lung, subiectul China nu a fost departe, scrie Al Jazeera.

Joe Biden si Xi JinpingFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

"Trebuie să... ne punem în cea mai bună poziție posibilă pentru a depăși China", a scris Biden înainte de a pleca în călătorie.

În cadrul comunității de politică externă a SUA există o narațiune în creștere care tinde să vadă Orientul Mijlociu drept un posibil punct de focar pentru competiția globală SUA-China, pe măsură ce amprenta Chinei a devenit mai vizibilă.

De la domeniile tradiționale de colaborare, cum ar fi petrolul și gazele naturale, până la noul așa-numit "drum al mătăsii pentru sănătate", unde China folosește pandemia COVID-19 ca o oportunitate de a oferi asistență medicală țărilor aflate în dificultate, a doua cea mai mare economie a lumii și-a extins portofoliul economic cu regiunea și a arătat clar că este aici pentru a rămâne.

Acest lucru pregătește terenul pentru o competiție mai intensă între China și SUA, care consideră că Orientul Mijlociu se află ferm sub umbrela sa de securitate globală.

"Pe măsură ce amprenta Chinei a crescut, există acest orientalism romanțat față de China și această concepție despre China ca o potențială alternativă la SUA, ca o putere bogată care să abordeze problemele din regiune în mod substanțial", a declarat Mohammed Turki al-Sudairi, șeful unității de studii asiatice de la Centrul Regele Faisal pentru cercetare și studii islamice din Arabia Saudită.

Yuanul va înlocui dolarul?

Unii susțin că acest lucru ar putea împinge Orientul Mijlociu mai aproape de China, în timp ce SUA își schimbă treptat accentul de politică externă din regiune, iar accentul pe energie nu mai este pus pe petrol.

În luna martie, s-a raportat că Arabia Saudită ia în considerare posibilitatea de a accepta renminbi-ul chinezesc (yuan) în locul dolarului american pentru vânzările de petrol către China - o abatere majoră de la actualul sistem internațional de comercializare a petrolului bazat pe dolar.

Arabia Saudită este principalul exportator de țiței al Chinei: în 2021, de exemplu, China a importat 87,58 milioane de tone de țiței din regat, aflându-se în fruntea listei de parteneri de import de țiței ai Chinei, potrivit Administrației Generale a Vămilor din China.

Cu toate acestea, mulți analiști sunt de părere că concurența dintre aceste două mari puteri din regiune nu va fi neapărat în sectorul energetic, în ciuda asocierii automate a Orientului Mijlociu cu petrolul și gazele în ultimele decenii.

Autoritarismul crescând al Chinei, în contrast puternic cu ceea ce Biden a descris ca fiind "valorile americane", a declanșat o nouă rundă de competiție ideologică mai intensă între SUA și China în Orientul Mijlociu.

De la tratamentul aplicat populației sale musulmane uigure și represiunea dizidenților din Hong Kong, China "își încurajează sprijinul în era multipolarității emergente", pe măsură ce crește probabilitatea de a putea concura cu SUA pe picior de egalitate, potrivit lui Murphy.

"China își protejează securitatea internă asigurându-se că nu există sprijin pentru activitatea din Xinjiang din partea altor țări, inclusiv din partea Arabiei Saudite", a spus ea.

Beneficii reciproce

Cu toate acestea, miezul competiției cu sumă nulă dintre SUA și China s-ar putea opri doar aici: ideea că SUA își pierde rolul dominant în regiune în favoarea Chinei ar putea fi exagerată, iar prezența Chinei și a SUA în regiune ar putea fi cu ușurință reciproc avantajoasă, potrivit analiștilor.

"Ideea că "SUA riscă să piardă Orientul Mijlociu în favoarea Chinei" este prea simplă", a declarat Guy Burton, profesor adjunct la Brussels School of Governance, care a studiat pe larg relațiile dintre China și Orientul Mijlociu.

"China este deja prezentă [în Orientul Mijlociu] de mult timp, iar amprenta sa economică s-a extins dincolo de sectorul energetic și s-a mutat în domeniul digital, al sănătății și imobiliar", a spus Burton. "Dar asta nu înseamnă că [națiunile din Orientul Mijlociu] abandonează SUA: au relații bune cu chinezii, dar nu se așteaptă ca aceștiai să îi înlocuiască pe americani.", mai spune el.

După cum reiese din încercările lui Biden de a forma o alianță de securitate care să includă Israelul și Arabia Saudită pentru a combate Iranul, SUA sunt încă mult mai puternic prezente în aspectul de securitate din regiune decât China, iar acest lucru nu se va schimba prea curând, au declarat experții.

"Amprenta Chinei în Orientul Mijlociu este economică, și nu de securitate", a declarat Murphy. "Nu intervine în acest fel pentru a oferi acest tip de angajament".

China a beneficiat considerabil de prezența americană în domeniul securității în trecut: din Irak până în Kuweit, premisa extinderii investițiilor chinezești se bazează pe securitatea și stabilitatea țării respective. În acest sens, interesele SUA și ale Chinei converg în anumite domenii, potrivit lui Burton.

Cu toate acestea, pe măsură ce atât SUA, cât și China devin tot mai hotărâte să se angajeze în competiție, nu este clar cât timp China poate continua să își execute politica externă bazată exclusiv pe economie în regiune. (inegral pe Al Jazeera)