Un lanț de supermarketuri din sudul Marii Britanii este acuzat că foloseşte ilegal camere de recunoaștere facială în magazinele sale pentru a-şi urmări clienţii, relatează Reuters. O organizaţie de protecție a vieții private a depus o plângere împotriva companiei care foloseşte camerele biometrice pentru a-i identifica pe cumpărătorii-problemă.

Recunoştere facialăFoto: Dreamstime.com

Organizaţia Big Brother Watch a catalogat utilizarea de către Southern Co-operative a scanărilor biometrice în 35 de magazine din mai multe oraşe britanice, inclusiv Londra, ca fiind demne de societatea totalitară din Oceania descrisă în 1984, romanul lui George Orwell, și a îndemnat Biroul Comisarului pentru Informații din Marea Britanie să investigheze dacă firma încalcă legislația privind protecția datelor.

În plângere, organizaţiia care militează pentru protecţia vieţii private susține că utilizarea camerelor biometrice "încalcă drepturile privind datele unui număr semnificativ de persoane din Marea Britanie".

Big Brother Watch subliniază modul în care sistemul de recunoaștere facială, vândut de compania Facewatch, creează un profil biometric al fiecărui vizitator al magazinelor în care sunt instalate camerele, permițând Southern Co-operative să creeze o "listă neagră" de clienți. În cazul în care un client de pe listă intră în magazin, personalul este alertat.

"Plângerea noastră legală către Comisarul pentru Informații este un pas vital pentru protejarea drepturilor la intimitate a mii de oameni care sunt afectați de acest spionaj periculos şi intruziv", a declarat Silkie Carlo, director al Big Brother Watch.

Ce spune lanţul de supermarketuri

Southern Co-operative, care operează puțin sub 200 de magazine, a declarat că ar fi binevenit orice feedback constructiv din partea Comisarul pentru Informații.

"Ne luăm foarte în serios responsabilitățile în ceea ce privește utilizarea recunoașterii faciale și lucrăm din greu pentru a echilibra drepturile clienților noștri cu necesitatea de a ne proteja colegii și clienții de violență și abuzuri inacceptabile", a susţinut Southern Co-operative.

Compania a precizat că utilizează camerele de recunoaștere facială doar în magazinele în care există un nivel ridicat de infracționalitate pentru a proteja personalul de delicvenţi cunoscuți și nu stochează imagini ale unei persoane decât dacă aceasta a fost identificată ca fiind un infractor.

"Scopul utilizării noastre limitate a recunoașterii faciale este de a identifica momentul în care un infractor cunoscut intră într-unul dintre magazinele noastre", a precizat Southern Co-operative.

"Acest lucru le oferă colegilor noștri timpul necesar pentru a decide cu privire la orice acțiune pe care trebuie să o întreprindă, de exemplu, să le ceară politicos să părăsească incinta sau să ia alte măsuri dacă este vorba de o încălcare a unui ordin de interdicție", a mai adăugat compania.