Suspectul arestat pentru asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe este un bărbat de 41 de ani, pe nume Tetsuya Yamagami, care a mărturisit că l-a împușcat pe fostul lider cu o armă artizanală, a anunțat poliția, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cine este Tetsuya Yamagami

Suspectul a declarat poliției că a servit în Forța Maritimă de Autoapărare, marina japoneză, timp de trei ani, începând cu 2002.

Mai recent, el a lucrat la o fabrică din vestul Japoniei timp de aproximativ un an și jumătate, dar a demisionat în luna mai a anului trecut, potrivit presei locale. "Atitudinea lui la locul de muncă nu fusese o problemă. Sunt surprins și șocat", a declarat fostul său șef pentru ziarul Mainichi.

Potrivit poliției, Yamagami a vorbit cu anchetatorii într-un mod "detașat" după atac.

Foștii colegi de școală intervievați de postul de televiziune de stat NHK l-au descris ca fiind liniștit, dar nu singuratic, bun atât la sport, cât și la studii.

Cum arată?

În imaginile cu atacul, Yamagami este îmbrăcat în pantaloni maro și un tricou polo gri. Gura și nasul îi sunt ascunse de o mască chirurgicală albă.

Poartă ochelari cu rame înguste.

El avea o geantă de umăr din care se pare că a scos arma și a aruncat-o pe jos când a fost reținut.

Care a fost motivul?

"Suspectul a declarat că avea o ranchiună împotriva unei anumite organizații și a comis crima pentru că a crezut că fostul premier Abe are legătură cu ea", a declarat vineri poliția.

Nu a menționat numele organizației, dar presa japoneză a spus că este vorba despre un grup religios, citând surse apropiate anchetei.

NHK și Mainichi au declarat că familia lui Yamagami a întâmpinat dificultăți din cauza donațiilor făcute de mama sa către organizație.

Potrivit agenției Kyodo, care citează surse apropiate anchetei, suspectul plănuise inițial să îl atace pe liderul organizației în cauză, dar apoi a decis să îl atace pe Abe, despre care credea că a promovat organizația în Japonia.

Cum s-a desfășurat atacul?

Tetuya Yamagami a declarat că a folosit o armă artizanală pentru a efectua atacul, iar imaginile de la fața locului arată un dispozitiv rudimentar, în formă de cutie cu două țevi, acoperit cu bandă neagră.

Poliția i-a percheziționat locuința și a confiscat "mai multe obiecte asemănătoare unor arme de foc improvizate".

El este suspectat că a fabricat cel puțin una dintre aceste arme în urmă cu mai multe luni, potrivit agenției de presă Jiji, care a relatat, de asemenea, că suspectul a participat la exerciții de tragere în cadrul marinei.

Potrivit poliției, Tetsuya Yamagami a aflat de pe internet despre vizita lui Shinzo Abe la Nara. Acesta ar fi călătorit cu trenul până la gara în care fostul premier ținea un discurs.