Statul New York a adoptat vineri o lege care interzice armele de foc în numeroase locuri publice, inclusiv în Times Square, și care cere solicitanților de permis de port-armă să dovedească abilitățile de tragere și să prezinte conturile lor de social media pentru a fi analizate de către oficialii guvernamentali, transmite Reuters.

Sculptura contra violențelor armate din New YorkFoto: DreamsTime

Legea, adoptată în cadrul unei sesiuni legislative de urgență, a fost impusă de o hotărâre istorică a Curții Supreme a Statelor Unite, care a anulat săptămâna trecută legile restrictive ale New York-ului privind permisele de port-armă.

Majoritatea conservatoare a instanței a decis pentru prima dată că Constituția SUA acordă dreptul unui individ de a purta arme în public pentru autoapărare.

Liderii democrați din New York au denunțat hotărârea, spunând că vor exista mai multe violențe cu arme de foc dacă vor fi mai mulți oameni care poartă arme.

Ei au recunoscut, totuși, că trebuie să relaxeze sistemul de permise vechi de un secol al statului pentru a se conforma hotărârii, dar au încercat să păstreze cât mai multe restricții în numele siguranței publice. Unele dintre ele vor fi probabil ținta unor noi contestații în justiție.

Ei cred că ne pot schimba viețile din pix, dar și noi avem pixuri

Curtea Supremă a hotărât că fostul regim de licențe din New York, care datează din 1911, a oferit prea multă libertate de decizie funcționarilor pentru a refuza un permis.

Guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, o democrată care a ordonat sesiunea extraordinară în legislativ, a declarat că reglementările statului privind licențele pentru arme de foc au făcut ca New York-ul să aibă a cincea cea mai mică rată de decese cauzate de arme de foc dintre cele 50 de state americane.

„Statul nostru va continua să îi țină pe newyorkezi în siguranță, chiar și în ciuda acestui eșec al Curții Supreme", a declarat ea într-o conferință de presă în capitala statului, Albany, în timp ce legislatorii dezbăteau proiectul de lege.

„Poate că ei cred că ne pot schimba viețile din pix, dar și noi avem pixuri", a adăugat ea.

Care sunt „locurile sensibile” din noua lege privind armele de foc

Hotărârea Curții Supreme permite ca oamenilor să li se interzică să poarte arme în anumite „locuri sensibile", dar îi și avertizează pe legislatorii statali să nu aplice această etichetă de o manieră prea extinsă.

Legea adoptată vineri transformă în infracțiune portul de armă într-o nouă listă de locuri sensibile, printre care se numără: clădiri guvernamentale, unități medicale, lăcașuri de cult, biblioteci, locuri de joacă, parcuri, grădini zoologice, școli, colegii, tabere de vară, centre de sprijin pentru dependenți, adăposturi pentru persoanele fără adăpost, aziluri de bătrâni, mijloace de transport în comun, inclusiv metroul din New York, locuri în care se consumă alcool sau marijuana, muzee, teatre, stadioane și alte locuri, secții de votare și Times Square.

Agenții de aplicare a legii și agenții de securitate înregistrați se numără printre cei scutiți de restricțiile privind locurile sensibile.

Parlamentarii republicani au votat împotriva legii, care urmează să intre în vigoare la 1 septembrie, reclamând faptul că aceasta face ca dreptul de a purta arme să fie mai puțin important decât alte drepturi constituționale, cum ar fi libertatea de exprimare și de religie.

(foto articol © Txarofranco | Dreamstime.com)