O explozie a avut loc sâmbătă dimineață într-un templu sikh din capitala afgană Kabul, a declarat un reprezentant al templului, dar nu era clar în primă fază dacă au existat victime, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE 11:25 Un purtător de cuvânt al Comandamentului din Kabul a declarat că forțele sale au preluat controlul asupra zonei și au curățat-o de atacatori. Un credincios sikh a fost ucis în atac și un luptător taliban a fost ucis în timpul operațiunii de intervenție a forțelor armate, a adăugat el. Alte 7 persoane au fost rănite.

„Erau în jur de 30 de persoane în interiorul templului. Nu știm câți dintre ei sunt în viață sau câți au murit. Talibanii nu ne permit să intrăm înăuntru, nu știm ce să facem", a declarat reprezentantul templului, Gornam Singh.

Oficialii talibani nu au confirmat explozia și nu a fost imediat clar cine a fost în spatele deflagrației.

Radiodifuzorul local Tolo a difuzat imagini în care se vede cum din zonă se ridică un nor gros de fum.

Conducătorii talibani din Afganistan spun că au securizat țara de când au preluat puterea în august, dar oficialii și analiștii internaționali spun că riscul unei reapariții a militantismului rămâne.

În ultimele luni au avut loc mai multe atacuri, unele dintre ele fiind revendicate de gruparea militantă Stat Islamic.

Sikhii sunt o minoritate religioasă minusculă în Afganistanul majoritar musulman, care cuprindea aproximativ 300 de membri înainte de căderea țării în mâinile talibanilor, dar unii au părăsit apoi țara.

Comunitatea sikh, ca și alte minorități religioase, a fost ținta continuă a violențelor din Afganistan. Un atac revendicat de Statul Islamic la un alt templu din Kabul în 2020 a făcut 25 de morți.