Prim-ministrul britanic Boris Johnson li s-a alăturat marţi unor foşti combatanţi pentru a omagia „imensul efort naţional” care a permis „eliberarea” în urmă cu 40 de ani a insulelor Falkland (insulele Malvine), arhipelag din Atlanticul de sud sub control britanic, în urma unui război fulger cu Argentina, relatează Agerpres.

Boris JohnsonFoto: Gov.uk

„Aţi fost vârful de lance al unui imens efort naţional, prin care ţara noastră a trimis o forţă operaţională în Atlanticul de Sud pentru a elibera un teritoriu britanic de sub ocupaţie”, le-a spus marţi foştilor combatanţi premierul Boris Johnson.

„Şi chiar mai mult, pentru a da valoare principiului potrivit căruia poporul din insulele Falkland - ca toate popoarele lumii - are dreptul de a-şi decide propriul viitor şi de a trăi în pace pe teritoriul său”, a mai spus Johnson, în cadrul unei ceremonii organizate de Royal British Legion.

Ceremonia, transmisă în direct pe internet, a avut loc la National Memorial Arboretum, în centrul Angliei, pentru a-i omagia pe foştii combatanţi, familiile îndoliate, precum şi personalul de sprijin civil pentru trupele britanice. Manifestarea a avut loc în paralel cu cea desfăşurată în Falklands, în capitala Port Stanley.

Războiul Malvinelor din 1982

Războiul în care Marea Britanie şi Argentina s-au luptat timp de 74 de zile în 1982 în urma invadării acestui teritoriu de către argentinieni pe 2 aprilie s-a soldat cu peste 900 de morţi: 649 de soldaţi argentinieni, 255 britanici şi trei locuitori ai insulei.

Ziua de 14 iunie, în care forţele argentiniene s-au predat, este sărbătorită în arhipelag ca „ziua eliberării”.

Predarea trupelor argentiniene a fost anunţată în aceeaşi zi în Parlament de premierul Margaret Thatcher, care a desfăşurat aproape 30.000 de militari pentru a elibera arhipelagul, sub control britanic din 1833, dar revendicat în continuare de Argentina, care l-a moştenit de la Spania când şi-a obţinut independenţa în 1816 şi unde avea o garnizoană în 1833 când a fost ocupat de britanici.

Trupele britanice victorioase în război au fost primite la întoarcerea în ţară cu o mare de drapele, reamintind de trecutul imperial al ţării şi permiţându-i liderei conservatoare până atunci în dificultate să câştige detaşat alegerile în 1983.

În 2013, alegătorii din arhipelag s-au pronunţat aproape în unanimitate, prin referendum, în favoarea suveranităţii britanice.

„După eliberare, insulele Falkland trăiesc şi prosperă în pace şi libertate”, a afirmat Boris Johnson. „Astăzi, pe acestea trăiesc oameni de 60 de naţionalităţi, reprezintă poarta de intrare a Regatului Unit în Antarctica şi oferă posibilităţi vitale de conservare şi cercetare ştiinţifică, datorită unui parteneriat bazat pe principiul autodeterminării”, a adăugat el.