Ambasadorul Austriei la Budapesta a fost convocat vineri la Ministerul ungar de Externe în legătură cu un mesaj transmis pe Facebook de șeful radiodifuzorului public austriac ORF despre premierul Viktor Orban. Postarea este catalogată de Ungaria drept "grosolană şi profund şocantă", potrivit MTI, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al MAE ungar Mate Paczolay.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

În mesajul respectiv, care a fost între timp șters, directorul general al ORF, Karl Pachner, afirma că dacă premierul ungar Viktor Orban ar deceda în urma unui atac de cord ar fi "un lucru corect", a indicat Mate Paczolay, referindu-se - potrivit agenţiei de presă EFE - la poziţia şefului guvernului ungar faţă de invazia Rusiei în Ucraina.

Ministerul ungar de Externe a transmis că aşteaptă o explicaţie de la ambasadorul Austriei în legătură cu această declaraţie pe care a calificat-o drept "grosolană şi profund şocantă".

Declaraţia împotriva liderului ultranaţionalist ungar, considerat cel mai mare aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în cadrul Uniunii Europene, a fost virulent denunţată de Budapesta, consemnează EFE.

"Un atac de cord ar fi destul de corect"

"Un atac de cord ar fi destul de corect, având în vedere constituţia sa şi potenţialul său de surescitaţie!", a scris Karl Pachner, care ulterior şi-a cerut scuze.

Pachner şi-a justificat furia faţă de Orban prin faptul că poziţia liderului ungar a întârziat aprobarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

"Evident, nu doresc moartea lui Orban", a asigurat responsabilul ORF, care a spus că declaraţia sa a fost "sarcastică", dar şi "puţin gândită şi confuză", potrivit presei ungare şi austriece.

Guvernul austriac a calificat comentariul ca fiind "fără îndoială dezagreabil şi complet inacceptabil", dar a ţinut să sublinieze că Pachner l-a făcut pe un cont privat de Facebook şi că aceasta nu are nimic de-a face cu poziţia oficială a ţării.