Un videoclip care s-a viralizat pe rețelele sociale și care arată două femei din India escaladând pereții unei fântâni aproape secate scoate în evidență lipsa acută de apă cu care se confruntă mai multe zone din statul Madhya Pradesh din centrul țării, potrivit BBC.

O femeie din India a escaladat peretele unei fântâni ca să ia apăFoto: Captura

În imaginile devenite virale pot fi văzute două femei care coboară fără frânghie sau ham într-o fântână aproape secată, pentru a ajunge la apă. Apoi, escaladează din nou peretele pentru a urca la suprafață.

Localnicii din satul Ghusiya sunt forțați să recurgă la astfel de gesturi extreme, în condițiile în care fântânile și iazurile au secat, scrie BBC. Câteva alte zone din India se confruntă cu o criză similară a apei.

Nu este prima dată când devin virale videoclipuri cu oameni din India care își riscă viața pentru a face rost de apă. În luna aprilie, s-au viralizat pe rețelele sociale imagini cu o femeie coborând într-o fântână din statul Maharashtra pentru a lua apă.

Conform unui raport din 2019, India se află printre cele 17 țări din lume în care „stresul apei” este „extrem de ridicat”. Raportul arată că printre cele mai afectate state indiene atinse de criza apei se numără Madhya Pradesh, Punjab, Rajasthan, Uttar Pradesh, Gujarat, Uttarakhand și Haryana.

În Madhya Pradesh, lipsa apei este o problemă recurentă în fiecare vară. Guvernul a promis că până în 2024 fiecare sat va avea apă la robinet, însă aceasta este în continuare inaccesibilă pentru milioane de oameni.

În Ghusiya, localnicii furioși spun că, în semn de protest, vor boicota alegerile locale din acest an.

„Trebuie să coborâm în fântână pentru a lua apă. Sunt trei fântâni aici, toate aproape au secat. Nicio pompă manuală nu are apă. Angajații guvernamentali și liderii politici vin aici doar în timpul alegerilor. De data aceasta, am decis să nu dăm voturi până când nu vom avea o aprovizionare adecvată cu apă”, a spus o femeie pentru agenția de presă ANI.