Premierul italian Mario Draghi s-a pronunţat marţi, la Strasbourg, pentru deschiderea „imediată” a negocierilor oficiale pentru integrarea Albaniei şi a Macedoniei de Nord în Uniunea Europeană, precum şi pentru accelerarea negocierilor în desfăşurare cu Serbia şi Muntenegru.

Steagurile Albaniei, Uniunii Europene și Macedoniei de NordFoto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

În contextul în care unitatea UE a fost pusă la încercare prin sprijinirea Ucrainei în faţa ofensivei ruse, „integrarea deplină a ţărilor care manifestă aspiraţii europene nu reprezintă o ameninţare pentru menţinerea proiectului european, ci face parte din realizarea sa”, a afirmat Draghi în timpul unui discurs în Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, relatează Agerpres.

„Italia sprijină deschiderea imediată a negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, în conformitate cu decizia luată de Consiliul European în martie 2020”, a indicat el.

Guvernele de la Skopje şi Tirana speră ca lansarea negocierilor de aderare să aibă loc în iunie sau iulie.

În 2020, Cei 27 au aprobat deschiderea negocierilor pentru integrarea Macedoniei de Nord şi, cu anumite condiţii, a Albaniei.

Germania şi Olanda i-au impus Albaniei adoptarea unor reforme stricte înaintea lansării negocierilor, precum reforme electorală şi judiciară şi combaterea mai eficientă a corupţiei şi a criminalităţii organizate.

Referitor la Macedonia de Nord, blocajul către integrarea europeană vine din Bulgaria, ca urmare a unui litigiu legat de limbă şi istorie. Totuşi, la finalul lui martie premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că au fost realizate „progrese” în discuţiile începute în ianuarie.