Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda cheie de la 17% la 14%, afirmând că "riscurile la adresa prețurilor și a stabilității financiare au încetat să mai crească, creând condițiile pentru o reducere a dobânzii cheie", potrivit AFP.

Banca Centrală a RusieiFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Banca centrală, care își majorase drastic rata la 20% în urma primelor sancțiuni după intrarea trupelor rusești în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, a redus-o prima dată la 8 aprilie, coborând-o la 17%.

În luna martie inflația a ajuns în Rusia la 16,7%, cel mai ridicat nivel înregistrat din 2015.

Dobânzile de referință mai scăzute ajută economia prin ieftinirea creditării dar reducerea lor prea bruscă poate de asemenea să alimenteze inflația și să facă rubla mai vulnerabilă în fața șocurilor externe.

Rubla s-a apreciat puternic miercuri după ce Moscova a anunțat că a sistat livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, consolidându-se la maximul ultimilor peste doi ani față de euro în așteptarea plăților pentru exporturile energetice în moneda națională a Rusiei, relatează Reuters.

Miercuri dimineața rubla se apreciase cu 1,1% ajungând la o paritate de 1 la 76 față de euro, depășind maximul înregistrat în urmă cu mai bine de 24 de luni. Ea s-a apreciat cu 1% și față de dolar.

Evoluțiile monedei naționale ale Rusiei sunt însă limitate artificial prin măsurile de control impuse de Banca Centrală de la Moscova iar economia rusă se confruntă cu inflația vertiginoasă, exodul capitalului și riscul de a intra în incapacitate de plată din cauza sancțiunilor istorice impuse de Occident.