Rusia este gata sa garanteze restabilirea integritarii teroriale a Moldovei in schimbul refuzului ei de a adera la NATO. Documente in acest sens pot fi semnate curand, a declarat presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intr-un interviu pentru ziarul rus Kommersant.

"Relatiile care s-au stabilit intre noi si Rusia reprezinta principalul baza pentru a-mi exprima optimismul legat de Transnistria, un optimism pe care nu-l mai pot ascunde", a adaugat el.

"Nu, nu exista negocieri secrete cu Moscova. Problema se va rezova doar pe baza legii referitoare la statutul Transnistriei, din iulie 2005. Pe baza actului normativ privind principiile, a fost elaborat un proiect de de lege vizand statutul in sine, unde scrie tot: ce drepturi, ce obligatiuni, ce forma de guvernare va fi introdusa in Transnistria dupa unificarea cu Moldova intr-un stat unic, asa cum a fost. In dezvoltarea acestei legi a fost adoptat un mecanism de garantii prin care ambele parti - Chisinaul si Tiraspol - se obliga sa respecte prevederile legii si "foaia de parcurs" atasata, cele trei principale documente care se vor regasi in pachetul de reglementare a crizei transnistrene", a declarat Voronin.